Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

Ολοκληρώθηκε η εθνική απογραφή αερίων του θερμοκηπίου

Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο



Ολοκληρώθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ η εθνική απογραφή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο, για την οποία είχε πρόσφατα ξεσπάσει κόντρα ανάμεσα στο Γιώργο Σουφλιά και τον επίτροπο Περιβάλλοντος της ΕΕ Σταύρο Δήμα.

Η τεχνική έκθεση και όλα τα απαιτούμενα στοιχεία υποβλήθηκαν έγκαιρα στον ΟΗΕ στις 7 και 14 Απριλίου, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου την Τρίτη.

«Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση του Εθνικού μας Συστήματος Απογραφών των αερίων του θερμοκηπίου, το οποίο πληροί όλες τις προδιαγραφές που προβλέπονται από το Πρωτόκολλο του Κυότο. Προσέλαβε ως τεχνικό σύμβουλο τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και ενίσχυσε σημαντικά με ειδικούς επιστήμονες την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου για την κλιματική αλλαγή, καταλήγει η ανακοίνωση».

Στα μέσα Ιανουαρίου ο Σταύρος Δήμας είχε προειδοποιήσει τη Βουλή ότι η Ελλάδα κινδύνευε με διασυρμό αν δεν εφάρμοζε αξιόπιστο σύστημα μέτρησης των ρύπων από τη βιομηχανία.

Ο επίτροπος Περιβάλλοντος είχε τότε συνταχθεί με τη θέση της WWF, η οποία είχε επικαλεστεί έκθεση του ΟΗΕ που επικρίνει το ελληνικό σύστημα μέτρησης των αερίων του θερμοκηπίου. Υποστήριξε μάλιστα ότι η αναξιοπιστία του συστήματος έθετε σε κίνδυνο την αγορά εμπορίας ρύπων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννυ Ποδηματά είχε δηλώσει το Μάρτιο πως «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα από τις 141 που έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο του Kιότο, που παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Συμμόρφωσης, επειδή δεν διαθέτει ένα αξιόπιστο σύστημα καταγραφής εκπομπών».

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, «οι συνολικές εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου της χώρας μας το 2006 ανέρχονται σε 133,11 μεγατόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα. Οι εκπομπές αυτές αντιστοιχούν σε αύξηση κατά 24,6% ως προς το έτος βάσης (1990) και βρίσκονται κάτω από την υποχρέωση της χώρας που αποτελεί και τον εθνικό μας στόχο, δηλαδή αύξηση 25% για την περίοδο 2008 - 2012. Με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα που εφαρμόζει το ΥΠΕΧΩΔΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η χώρας μας θα είναι συνεπής με τους στόχους του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Η έκθεση της εθνικής απογραφής αναφέρεται στις εκπομπές του έτους δύο χρόνια πριν το τρέχον έτος, δηλαδή φέτος υποβάλλεται η έκθεση για το έτος 2006.

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Ναυσιπλοΐα και αερομεταφορές

Η διεθνής συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής που θα διαδεχτεί το Πρωτόκολλο του Κιότο το 2012 θα πρέπει να συμπεριλάβει τις και τις εκπομπές καυσαερίων από τα αεροπλάνα και τα πλοία, αποφάσισαν 160 χώρες στη διάσκεψη που πραγματοποίησε ο ΟΗΕ στην Ταϊλάνδη.

Όπως μεταδίδει από τη Μπανγκόκ το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το προσχέδιο της τελικής διακήρυξης αναφέρει ότι οι χώρες που συμμετέχουν στην προσπάθεια πρέπει να διερευνήσουν το πώς θα «περιορίσουν ή θα μειώσουν» τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την αεροπλοΐα και τη ναυσιπλοΐα.

Οι δύο αυτοί τομείς της οικονομίας, που είχαν εξαιρεθεί από το Κιότο λόγω δυσκολιών στον γεωγραφικό προσδιορισμό τους, εκτιμάται ότι ευθύνονται για περίπου 3% των παγκόσμιων εκπομπών.

Στη μεγάλη σύνοδος για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο στο Μπαλί, οι ΗΠΑ και οι αναπτυσσόμενες χώρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με στόχο την υπογραφή της τελικής, δεσμευτικής συμφωνίας στα τέλη του 2009 στην Κοπεγχάγη.

Η σύνοδος της Μπανγκόκ είχε τον επίσημο στόχο να θέσει το σχέδιο εργασίας για την επίτευξη των αόριστων στόχων του Μπαλί. Η διακήρυξη της συνόδου προβλέπει τρεις συναντήσεις το 2009 πριν από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης.

Σχεδόν όλες οι χώρες που μετέχουν στη Συνθήκη-Πλαίσιο του ΟΗΕ κατά της κλιματικής αλλαγής συμφωνούν ότι η συζήτηση για τα νέα όρια στην εκπομπή CO2 θα πρέπει να περιμένει μέχρι την ανάληψη καθηκόντων του νέου Αμερικανού προέδρου τον Ιανουάριο.