Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών


Η Ελλάδα ανήκει στα κράτη που ήδη πλήττονται από τις κλιματικές αλλαγές. Η αύξηση της μέσης πλανητικής θερμοκρασίας του πλανήτη, έχει ήδη γίνει αισθητή στην Ελλάδα, όπως και σε ολόκληρη της Μεσόγειο. Η χώρα μας ξηρή και θερμή μαστίζεται από παρατεταμένους καύσωνες και ξηρασίες, με καταστροφικές επιπτώσεις για το περιβάλλον, την υγεία και την οικονομία.

Πυρκαγιές: Η Ελλάδα χάνει τους πνεύμονές της

Η αύξηση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τις παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, καθιστούν τα δάση της Ελλάδας εξαιρετικά εύφλεκτα. Αν και στη χώρα μας οι δασικές πυρκαγιές οφείλονται περισσότερο σε πολιτικούς λόγους (έλλειψη υποδομών, προληπτικών μέτρων, οικιστικές πιέσεις), οι κλιματικές αλλαγές διαμορφώνουν μία νέα πραγματικότητα. Καθώς οι καύσωνες και η ξηρασία πλήττουν το φυσικό περιβάλλον, ένας νέος τύπος πυρκαγιών με δραματικά μεγαλύτερη ένταση και αυξημένη συχνότητα καταστρέφει κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πολύτιμης δασικής έκτασης. Οι πυρκαγιές αυτές επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο από τον οποίο φαίνεται αδύνατο να ξεφύγουμε.

Καταστροφή των θαλασσών

Τα ευάλωτα και ήδη επιβαρημένα θαλάσσια οικοσυστήματα της Ελλάδας, θα υποστούν καταστροφικές επιπτώσεις από ενδεχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας σε υψηλότερα επίπεδα. Άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οξίνιση των υδάτων, διάβρωση των παρακτίων εδαφών, κατάρρευση των ιχθυαποθεμάτων και υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι μόνο μερικές από τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι θάλασσές μας. Αν σε αυτά προσθέσουμε τη θαλάσσια ρύπανση και την υπεραλίευση, τότε το θαλάσσιο περιβάλλον στην Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη τη Μεσόγειο απειλείται με ολοκληρωτική καταστροφή.

Υγεία

Οι παρατεταμένοι καύσωνες στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία και απειλούν ακόμα και τη ζωή των κατοίκων, ιδίως όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Οι πρωτοφανείς καύσωνες στην Κεντρική Ευρώπη το 2003, προκάλεσαν το θάνατο περισσότερων από 35.000 Ευρωπαίων, στην πλειοψηφία ηλικιωμένων. Επίσης, η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί τη διάδοση και την εξάπλωση μεταδοτικών νόσων, όπως η ελονοσία και η δυσεντερία.

Αγροτική παραγωγή

Η αγροτικός τομέας στη χώρα επίσης επηρεάζεται από τις κλιματικές αλλαγές, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας και η μείωση των βροχοπτώσεων μειώνουν δραματικά την αγροτική παραγωγή. Ευάλωτες καλλιέργειες όπως τα σιτηρά, απειλούνται ακόμα και με κατάρρευση, οδηγώντας σε οικονομικό μαρασμό χιλιάδες αγρότες στη χώρα. Στον αντίποδα, η αύξηση της συχνότητας και της έντασης ακραίων καιρικών φαινομένων (καταιγίδες, χαλαζόπτωση, πλημμύρες) αποτελεί μία επιπρόσθετη απειλή για τις σοδειές σε ολόκληρη τη χώρα.

Τουρισμός

Η περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη αναμένεται να προκαλέσει ακόμα σφοδρότερους καύσωνες στην Ελλάδα κατά τους θερινούς μήνες. Η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις ηπιότερες καιρικές συνθήκες στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη –επίσης απόρροια των κλιματικών αλλαγών και της υπερθέρμανσης του πλανήτη- θα αλλάξει σημαντικά τον ευρωπαϊκό χάρτη των θερινών τουριστικών προορισμών. Αυτό αναμένεται να μειώσει δραματικά την τουριστική κίνηση της χώρας, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες, προκαλώντας σημαντικό πλήγμα σε μία από τις κύριες πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας.

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Ημερίδα για την αιολική ενέργεια από τη Σουηδική πρεσβεία


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας αναμένεται να παρουσιάσουν οι εργασίες της ημερίδας με θέμα: "Αιολική ενέργεια: Διεθνείς πρακτικές από κορυφαίες Σουηδικές εταιρείες" που διοργανώνουν το Σουηδικό Εμπορικό Συμβούλιο και η Σουηδική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση, που θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο Divani Caravel την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου,  το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για πρωτοποριακές εφαρμογές από κορυφαίες Σουηδικές εταιρείες, όπως η ΑΒΒ, η SKF και η Morphic Group καθώς επίσης και από τον Σουηδικό οργανισμό Αιολικής Ενέργειας.

Tο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το ΚΑΠΕ θα ενημερώσουν το κοινό σχετικά με την παρούσα κατάσταση και τις προοπτικές στον κλάδο της αιολικής ενέργειας.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Τέλος στη μεταφορά λιγνίτη ζητά η Τίνα Μπιρμπίλη


Τον περιορισμό της λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ Πτολεμαΐδας ζήτησε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Με επιστολή που έστειλε στη ΔΕΗ, η υπουργός ζητά από την επιχείρηση να μειώσει τα φορτία στις μονάδες και να σταματήσουν οι μεταφορές λιγνίτη και τέφρας στα ορυχεία, καθώς, λόγω της άπνοιας και της ατμοσφαιρικής αναστροφής, αυξήθηκε η ρύπανση λόγω σωματιδίων.

Η κα Μπιρμπίλη, τόνισε ότι η επίλυση του περιβαλλοντικού προβλήματος της περιοχής συνιστά προτεραιότητα στο δράσεων για πράσινη ανάπτυξη. «Είναι δεδομένη η θέση του υπουργείου για μετάβαση στην εποχή της ενέργειας χαμηλών ή και μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», πρόσθεσε. Αξίζει να σημειωθεί, ότι εδώ και δέκα ημέρες η ΔΕΗ προχώρησε σε εκτεταμένη περικοπή φορτίων των λιγνιτικών μονάδων της, τα οποία υποκαθιστά με φορτία από τις υδροηλεκτρικές μονάδες. Η συγκεκριμένη ενέργεια βοηθά και στην αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων, καθώς οι λίμνες των υδροηλεκτρικών που υπάρχουν στην περιοχή έχουν μεγάλες ποσότητες νερού.

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Μια Γη δεν είναι αρκετή


Ο πλανήτης χρειάζεται 18 μήνες για να αναπαράγει τους πόρους που οι άνθρωποι καταναλώνουν σε ένα χρόνο, σύμφωνα με μελέτη αμερικανικής ανεξάρτητης ερευνητικής ομάδας.

Σύμφωνα με στοιχεία από περίπου εκατό χώρες, οι άνθρωποι καταναλώνουν τους πόρους και παράγουν διοξείδιο του άνθρακα με ρυθμό 44% ταχύτερο από αυτόν που η Γη μπορεί να ανανεώσει και να απορροφήσει.

Στη μελέτη αποτυπώνονται και οι μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα ως προς την οικολογική συμπεριφορά των ανθρώπων.

Οι συγγραφείς της μελέτης υπολόγισαν ότι αν όλοι οι κάτοικοι της Γης ζούσαν όπως ο μέσος Αμερικανός, θα χρειάζονταν πέντε πλανήτες για να αναπαραχθούν οι πηγές ενέργειας και τροφίμων που καταναλώθηκαν και για να απορροφηθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Σε περίπτωση που ζούσαν όπως ο μέσος Ευρωπαίος θα ήταν αναγκαίοι δυόμιση πλανήτες.

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Περιβάλλον στην Ελλάδα: Τα καλά και τα κακά νέα


Επιδείνωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και αυξημένος κίνδυνος ερημοποίησης σε 15.000 τ.χλμ. της ελληνικής επικράτειας, είναι το πόρισμα της πρώτης έκθεσης που εκπόνησε το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης. Η έκθεση αναφέρει προβλήματα, όπως τα αιωρούμενα σωματίδια που αυξάνονται σταθερά στις μεγάλες πόλεις, τις λίμνες και τα ποτάμια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ευτροφισμού ή ακαταλληλότητας των νερών και τις πιέσεις που δέχονται οι υγρότοποι στα ελληνικά νησιά.

Ωστόσο, τα νέα δεν είναι μόνον αρνητικά. Το ποσοστό της ανακύκλωσης αυξάνεται, περισσότεροι βιολογικοί καθαρισμοί τοποθετούνται, ενώ έχουμε κατορθώσει να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 1% τα τελευταία χρόνια, κυρίως χάρη στη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Απάθεια απέναντι στην κλιματική αλλαγή



Στην Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία, αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών που δεν θεωρούν φλέγον πρόβλημα την κλιματική αλλαγή


Όλο και λιγότεροι πολίτες των βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών δείχνουν απάθεια όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ερευνητικού Κέντρου Pew, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, παρόλο που θεωρητικά θα περίμενε κανείς οι ψηφοφόροι σε όλο τον κόσμο να ασκούν πίεση στους ηγέτες τους για να λάβουν τολμηρές αποφάσεις, ενόψει της συνόδου της Κοπεγχάγης.

Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, από τον Απρίλιο του 2008, το ποσοστό των Αμερικανών που πιστεύουν ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη έχει μειωθεί σε 57% από 71%.

Το ποσοστό που θεωρεί ότι για την άνοδο της θερμοκρασίας ευθύνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει επίσης μειωθεί την ίδια περίοδο από 47% σε 36%.

H άνοδος του σκεπτικισμού είναι εμφανής σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού, αλλά είναι ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των Ρεπουμπλικανών. Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί (57%) θεωρούν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ μεταξύ των μετριοπαθών και φιλελεύθερων Ρεπουμπλικανών εκείνοι που πιστεύουν στην ύπαρξη του φαινομένου αυτού έχουν μειωθεί από 69% σε 41%. Μόνο δύο ομάδες εμφανίζονται πιο ανήσυχες για τις κλιματικές αλλαγές: οι φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί και οι ψηφοφόροι κάτω των 30.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή έχει γίνει άλλο ένα ζήτημα που διχάζει τους Αμερικανούς: όπως και στην περίπτωση των αμβλώσεων και της θανατικής ποινής, το κάθε στρατόπεδο θεωρεί ότι το αντίπαλο δεν κάνει απλώς λάθος, αλλά έχει κακές προθέσεις. Κι αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από εκείνο που χρειάζεται ένας πρόεδρος για να πείσει τη χώρα του ότι πρέπει να κάνει θυσίες στο όνομα της ευημερίας.

Στην Ευρώπη, που είναι σαφώς πιο «πράσινη» από την Αμερική, η οικονομική κρίση έχει εκτοπίσει την κλιματική αλλαγή από το μυαλό των ψηφοφόρων. Μια δημοσκόπηση που έδωσε στη δημοσιότητα τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε ότι το ποσοστό των πολιτών της ΕΕ που θεωρούν σημαντικότερο πρόβλημα του πλανήτη την κλιματική αλλαγή έχει μειωθεί σε 50% από 62% την άνοιξη του 2008. Την ίδια ώρα, το ποσοστό εκείνων που θεωρούν σημαντικότερο πρόβλημα την ύφεση έχει αυξηθεί από 24% σε 52%.

Μια ακόμη μεγαλύτερη στροφή προς τον σκεπτικισμό σημειώνεται και στην Αυστραλία, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης των Εργατικών να στρέψουν τη χώρα προς μια πράσινη κατεύθυνση. Μια δημοσκόπηση που δημοσίευσε τον Ιούλιο το Lowly Institute έδειξε ότι το ποσοστό των πολιτών που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ένα σημαντικό κόστος για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει μειωθεί σε 48%, έναντι 60% το 2008 και 68% το 2006.


Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Ενέργεια από βιομάζα στα Γρεβενά

Ηλεκτρικό ρεύμα και ζεστό νερό από πριονίδι, άχυρο, κουκούτσια ελιάς, κοπριά ζώων, άχρηστα αλιεύματα, υπολείμματα καλλιεργειών, καθώς και από ενεργειακά φυτά υπόσχεται ιδιωτική επένδυση που σχεδιάζεται στα Γρεβενά.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία έξω από την πόλη των Γρεβενών μίας μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιομάζα που θα εισάγεται από χώρες των Βαλκανίων. Παράλληλα δημιουργούνται νέες προοπτικές για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής βιομάζας και την ευρύτερη καλλιέργεια ενεργειακών φυτών που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πιλοτικό στάδιο.

Το καλοκαίρι η μονάδα θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια που θα πωλείται στη ΔΕΗ και τον ερχόμενο χειμώνα θερμική ενέργεια που θα διοχετεύεται μέσω ιδιόκτητου δικτύου στα δημοτικά κτίρια και σε κατοικίες.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ – ΜΠΕ του δημάρχου Γρεβενών Γιώργου Νούτσου, «η επένδυση – ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ – έχει λάβει το ‘πράσινο φως’ από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η μείωση του κόστους θέρμανσης για τους κατοίκους των Γρεβενών, η εξοικονόμηση περίπου 500.000 ευρώ το χρόνο για το Δήμο, η μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος που θα προκύψει από τον περιορισμό της χρήσης των καυστήρων πετρελαίου και βέβαια η χρήση της φιλικής προς το περιβάλλον βιομάζας.

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Δάση σβήστηκαν από το χάρτη


Δεν υπάρχουν πια στον ελληνικό χάρτη το 10% των κονοφόρων δασών και το 3% των πλατύφυλλων, σύμφωνα με έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Η έρευνα διεξήχθη από το 1987 έως το 2007 και την παρουσιάζει η εφημερίδα "Καθημερινή".

Στην έρευνα δε συνυπολογίζονται οι καταστροφικές πυρκαγιές των δύο τελευταίων ετών.

Όπως τονίζεται στην "Καθημερινή", την κατάσταση των ελληνικών δασών αποκαλύπτουν 54 δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν από δορυφόρο της ΝASA. Οι εικόνες αυτές βρίσκονται εδώ και περίπου δύο χρόνια στα χέρια της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, που σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση Παγκόσμιο Ταμείο της Φύσης (WWF) υλοποιούν το πρόγραμμα "το μέλλον των δασών".

Οι φωτογραφίες συνολικά καλύπτουν έκταση είκοσι δύο εκταρίων, ενώ η καθεμιά απεικονίζει τμήματα 185 χιλιομέτρων.

Πάντως, οι φωτογραφίες αυτές αποκαλύπτουν και μερικά θετικά στοιχεία, καθώς καταγράφουν αύξηση της βλάστησης στη Ροδόπη, τον Έβρο, την Πίνδο, την Κέρκυρα και το Ηράκλειο Κρήτης.

Η ερευνητική ομάδα στο Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης συνεχίζει την επεξεργασία των δεδομένων, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους.

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Καμπανάκι για το μέλλον της Γης

15 δισεκατομμύρια χρόνια έκανε το διοξείδιο του άνθρακα να συγκεντρωθεί στον πλανήτη σε ανάλογα μεγάλες ποσότητες του σήμερα, υποστηρίζουν επιστήμονες στην έρευνα που δημοσίευσε το περιοδικό Science.


Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη έχει αγγίξει τα επίπεδα που βρισκόταν πριν από 15 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν η στάθμη του νερού βρισκόταν 25 με 40 εκατοστά παραπάνω, ο ελάχιστος όγκος πάγων υπήρχε στους πόλους του πλανήτη, ενώ η θερμοκρασία ήταν 3 με 6 βαθμούς υψηλότερη.

Υπολογίζεται ότι το επίπεδο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα πριν από 15 δις έτη βρισκόταν στα 400 μέρη ανά εκατομμύριο ποσό εκτιμάται ότι στη σύγχρονη εποχή θα φτάσει σε 10 χρόνια από σήμερα.

Τα επίπεδα από πριν 20 εκατομμύρια χρόνια

Τα επίπεδα του διοξειδίου έχουν διακυμανθεί μεταξύ των 180 και των 300 μερών ανά εκατομμύριο κατά τα τελευταία 800.000 χρόνια - μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες, όταν λόγω της υπερθέρμανσης και της επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής η συγκέντρωση του διοξειδίου έχει αυξηθεί κατά πολύ πάνω από τα 300 μέρη ανά εκατ.

Οι επιστήμονες ήξεραν ότι τα σημερινά επίπεδα διοξειδίου δεν είχαν υπάρξει ξανά τόσο υψηλά κατά τα τελευταία 800.000 χρόνια, αλλά δεν περίμεναν ότι στην πραγματικότητα δεν είχαν υπάρξει καν τόσο υψηλά κατά τα τελευταία 15 εκατ. χρόνια τουλάχιστον!

Κατά τα τελευταία λίγα εκατομμύρια χρόνια, το διοξείδιο κυμαινόταν από 180 έως 280 μέρη ανά εκατ. ανάλογα με την εναλλαγή των ψυχρών παγετωνικών και των θερμότερων μεσοπαγετωνικών περιόδων.

Πριν από την εξάπλωση της Βιομηχανικής Επανάστασης μεταξύ του τέλους 19ου και της αρχής του 20ού αιώνα, το διοξείδιο βρισκόταν γύρω στα 280 μέρη ανά εκατ., ένα νούμερο που ουσιαστικά έμεινε σταθερό κατά την προηγούμενη χιλιετία. Μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση το διοξείδιο αυξάνεται συνεχώς.

Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Το μέλλον στις φλόγες


Οι κλιματικές αλλαγές εντείνουν το μέγεθος και τη διάρκεια των πυρκαγιών στη Μεσόγειο σύμφωνα με έκθεση του Ισπανικού Γραφείου της Greenpeace.

Όπως τεκμηριώνει η έκθεση του Ισπανικού Γραφείου της Greenpeace «Το μέλλον στις φλόγες», τα δάση της Μεσογείου είναι σήμερα πιο εύφλεκτα σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό οφείλεται στους καύσωνες και τις παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, ως αποτέλεσμα των κλιματικών αλλαγών, αλλά και στις αλλαγές στη χρήση της γης, την εγκατάλειψη της υπαίθρου και την κακή διαχείριση των δασικών εκτάσεων. Το αποτέλεσμα είναι πυρκαγιές μεγαλύτερης έντασης και διάρκειας, ένα φαινόμενο που θα χειροτερεύει με το χρόνο, δεδομένου ότι η απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα από τα καμένα εδάφη εντείνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σε ιδιαίτερα δυσοίωνη θέση βρίσκεται και η Ελλάδα.

Η έκθεση εξετάζει αναλυτικά τις περιπτώσεις μεγάλων πυρκαγιών στη Μεσόγειο τα τελευταία 6 χρόνια, από τη Γαλικία (όπου κάθε χρόνο εκδηλώνονται οι μισές φωτιές της Ισπανίας), τη νότια Γαλλία, την Ιταλία, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στις μεγάλες πυρκαγιές της Ελλάδας το 2007.

«Οι κλιματικές αλλαγές συμβάλλουν στη δημιουργία μίας καινούργιας 'γενιάς' πυρκαγιών, με άγνωστες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις» αναφέρει η Ναταλία Τσιγαρίδου, Υπεύθυνη του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

«Οι δασικές πυρκαγιές γίνονται όλο και πιο έντονες και μεγαλύτερες στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως η Καλιφόρνια και η Αυστραλία. Καθώς μάλιστα τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν αυξημένες περιόδους ξηρασίας στο εγγύς μέλλον, είναι φανερό ότι βρισκόμαστε κοντά σε μία παγκόσμια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση την περασμένη εβδομάδα, ήδη μέχρι τα μέσα του 2009 η δασική έκταση που είχε αποτεφρωθεί στην ΕΕ φέτος ήταν μεγαλύτερη από τη συνολική καμένη γη σε όλη τη διάρκεια του 2008.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Ισπανικού Γραφείου της Greenpeace, οι πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο εκδηλώθηκαν ενώ επικρατούσαν στην περιοχή ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, δηλαδή υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι, ενώ είχε προηγηθεί ένας χειμώνας με περιορισμένη βροχόπτωση. Τα φαινόμενα αυτά, ενώ δεν προκαλούν από μόνα τους τις πυρκαγιές, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την καταπολέμησή τους με τα υπάρχοντα μέσα και σχεδιασμούς. Εν όψει των νέων συνθηκών ως αποτέλεσμα των κλιματικών αλλαγών, είναι απαραίτητος ο εκ νέου σχεδιασμός για την πρόληψη και καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Η Μεσόγειος έχει χαρακτηριστεί από την Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC), ως ιδιαίτερα ευάλωτη περιοχή στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών. Οι πυρκαγιές εντείνουν ακόμα περισσότερο το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα απελευθερώνονται από τα καμένα δάση, την ώρα που λιγοστεύουν οι περιοχές του πλανήτη που λειτουργούν ως «πνεύμονες», απορροφώντας διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι οι δασικές πυρκαγιές ευθύνονται για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Έγκριτοι επιστήμονες προβλέπουν ότι ο αριθμός των πυρκαγιών παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά και στον Αμαζόνιο και στα Βόρεια και Αρκτικά Δάση (Boreal Forests). Αν μάλιστα η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας περάσει τους 3 βαθμούς Κελσίου - ένα ρεαλιστικό σενάριο αν δεν αναλάβουμε δράση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια - τότε η ένταση και το μέγεθος των πυρκαγιών θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο, όχι μόνο στη Μεσόγειο αλλά και σε περιοχές όπως οι νοτιοανατολικές ΗΠΑ, το οροπέδιο του Θιβέτ και η Νότια Αμερική.

«Είναι προφανές ότι όσον αφορά στις πυρκαγιές βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαύλο κύκλο», αναφέρει η Ναταλία Τσιγαρίδου. «Οι κλιματικές αλλαγές παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση των πυρκαγιών που, με τη σειρά τους, εντείνουν το πρόβλημα. Οι ηγέτες μας, αντί να αφήσουν τον πλανήτη να καεί στις φλόγες, πρέπει να συμφωνήσουν για τη δραστική μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να χρηματοδοτήσουν τις δράσεις για τον τερματισμό της αποδάσωσης. Αν αποτύχουν, θα αφήσουν το μέλλον μας στις φλόγες».

Η Greenpeace απαιτεί από τους ηγέτες του πλανήτη να παρευρεθούν αυτοπροσώπως στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη τον ερχόμενο Δεκέμβριο και να συμφωνήσουν σε σημαντικές μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τις αναπτυγμένες χώρες τουλάχιστον 40% έως το 2020, όπως δηλαδή επιτάσσει η Διεπιστημονική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές προκειμένου να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών. Επιπλέον, οι αναπτυγμένες χώρες οφείλουν να χρηματοδοτήσουν με τουλάχιστον ?110 δις ετησίως ως το 2020 τις αναπτυσσόμενες για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και τον τερματισμό της καταστροφής των αρχέγονων και τροπικών δασών

Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Ορατή και από το διάστημα η ανθρώπινη παρέμβαση


Ορατά είναι τα σημάδια της ανθρώπινης δραστηριότητας στη Γη, σύμφωνα με τον καναδό αστροναύτη Μπομπ Θιρσκ, ο οποίος βρίσκεται σε εξάμηνη αποστολή στο διάστημα μετά από 12 χρόνια που μεσολάβησαν από το τελευταίο του "διαστημικό ταξίδι".

"Το στρώμα της ατμόσφαιρας που μας κρατά στη ζωή είναι πολύ λεπτό" τόνισε ο Θρισκ και προσέθεσε πως τις περισσότερες φορές που κοιτά από το παράθυρο αισθάνεται δέος.

Τόνισε πάντως, πως οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον είναι ορατές και από το διάστημα.

"Έχω την αίσθηση ότι λιώνουν οι παγετώνες και ότι το χιόνι που καλύπτει τα βουνά είναι λιγότερο απ' ό,τι πριν 12 χρόνια, και αυτό με λυπεί" δήλωσε ο Θιρσκ.

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Ποινικό δικαστήριο για εγκλήματα κατά του Περιβάλλοντος


Θα πρέπει να συσταθεί Δικαστήριο ειδικά για τα Εγκλήματα κατά του Περιβάλλοντος, τόνισε από τη Ρώμη ο νομπελίστας Αντόλφο Πέρεθ Εσκιβέλ

Ο τιμημένος με το Βραβείο Νόμπελ της Ειρήνης Αντόλφο Πέρεθ Εσκιβέλ πρόεδρος επίσης της βενετσιάνικης "Ακαδημίας των Περιβαλλοντικών Επιστημών", κήρυξε την Παρασκευή από την Ρώμη, όπου βρίσκεται, την εκστρατεία για τη συλλογή μεγάλου αριθμού υπογραφών, ώστε στο μέλλον να αποκτήσουμε ένα "Ποινικό δικαστήριο, αρμόδιο ειδικά για τα εγκλήματα κατά του Περιβάλλοντος".

"Δεν μπορεί, σήμερα, τα εγκλήματα κατά του Περιβάλλοντος να παραμένουν ατιμώρητα", τόνισε ο 77χρονος νομπελίστας στις δηλώσεις του στην πρωτεύουσα της Ιταλίας.

"Προτείνω, λοιπόν, αυτό το δικαστήριο να μην επιλαμβάνεται, μόνον, δυστυχημάτων της κλίμακας του Τσερνόμπιλ, αλλά επίσης και όλων των περιπτώσεων μεγάλης αποψίλωσης μεγάλων δασών, της ρύπανσης του νερού, όπως και της καταστροφής των φυσικών πόρων" επειδή "όλα αυτά, είναι η κοινή μας κληρονομιά

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον


Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που εορτάζεται σε όλο τον κόσμο, σηματοδοτεί φέτος την έναρξη της ενημερωτικής εκστρατείας του ΟΗΕ με τίτλο «Κλείστε τη Συμφωνία» ( «Seal the Deal» ).

Στόχος της εκστρατείας είναι να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να φτάσουν σε μια δίκαιη, ισορροπημένη και αποτελεσματική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης που θα πραγματοποιεί από τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου 2009.

«Μαζί, πρέπει να πιέσουμε τις κυβερνήσεις προκειμένου να «κλείσουν τη συμφωνία» για το κλίμα», υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Η πρωτοβουλία του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC) «CoolPlanet2009» αποτελεί το ευρωπαϊκό τμήμα της εκστρατείας «Κλείστε τη Συμφωνία». Στόχο έχει τόσο την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού, όσο και τη συμμετοχή του σε δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής.

Στο «CoolPlanet2009» συμμετέχουν πολλές προσωπικότητες, όπως ο Γιαν Αρτίς Μπερτράν και η οργάνωσή του Good Planet, η Ισλανδή τραγουδίστρια Μπιοργκ, οι τρεις πρόεδροι τού «Ο Δρόμος προς την Κοπεγχάγη» Μάργκοτ Βάλστρομ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ, ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και Μαίρη Ρόμπινσον, πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας.

Μήνυμα Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ

«Η οικονομική και χρηματοπιστωτική θύελλα που σαρώνει τον κόσμο, μας υπενθυμίζει την ανάγκη να αλλάξουμε τον παλαιό τρόπο ανάπτυξης και να περάσουμε σε μια νέα εποχή, μιας πιο πράσινης και καθαρής ανάπτυξης. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ``Ο πλανήτης σε χρειάζεται``, έχει στόχο να μας εμπνεύσει προκειμένου να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί», αναφέρει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και προσθέτει:

«Η Γη αντιμετωπίζει τη σοβαρή απειλή της κλιματικής αλλαγής. Αν και όλες οι χώρες θα πληγούν, οι φτωχότερες θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος των συνεπειών. Μας παρουσιάζεται ωστόσο η ευκαιρία να αλλάξουμε πορεία. Τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, θα συζητηθεί το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Μαζί, πρέπει να πιέσουμε τις κυβερνήσεις να ``κλείσουν τη συμφωνία`` για το κλίμα.

Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενεργειακή Ασφάλεια στην Αθήνα

Διεθνής Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενεργειακή Ασφάλεια θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το διήμερο 12 και 13 Μαΐου 2009, με τη συμμετοχή στελεχών της κυβέρνησης και εκπροσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Η Διάσκεψη, με θέμα Ο Δρόμος προς την Κοπεγχάγη: Διαχείριση της Κλιματικής Αλλαγής και της Ενεργειακής Ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και όχι μόνο, τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και οργανώνεται στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης ενόψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο, όπου θα υπογραφεί η διεθνής συμφωνία που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο το 2012.

Τη Διάσκεψη συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο για την Κλιματική και Ενεργειακή Ασφάλεια (Institute for Climate and Energy Security, με πρόεδρο τον καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Ανδρέας Παπανδρέου) και οι Financial Times - Global Events.

Την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης στο ξενοδοχείο Hilton, θα κηρύξει ο Κάρολος Παπούλιας στις 9.30 το πρωί της 12ης Μαΐου. Η λίστα των ομιλητών περιλαμβάνει τον πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά και τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.

Ηλεκτρικό ρεύμα από αγκινάρες θα παράγει η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία

Βιομάζα από αγριοαγκινάρες θα καίνε σύντομα -μαζί με λιγνίτη- οι μονάδες της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, έπειτα από την υπογραφή των συμβάσεων συνεργασίας μεταξύ των καλλιεργητών και του νομάρχη Κοζάνης Γεώργιου Δακή την Τετάρτη.

Το πιλοτικό πρόγραμμα καλλιέργειας της αγριοαγκινάρας, με φορέα διαχείρισης την Αναπτυξιακή Κοζάνης (ΑΝΚΟ), χρηματοδοτείται με 860.000 ευρώ από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης και καλύπτει πλήρως τις δαπάνες εγκατάστασης και καλλιεργητικών εργασιών των αγροτών, κατά το πρώτο και δεύτερο έτος της δραστηριότητάς τους.

Η παραγωγή της βιομάζας θα χρησιμοποιηθεί για μικτή καύση με λιγνίτη και εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει θετικά στα περιβαλλοντικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη ΔΕΗ.

Οι παραγωγοί της αγριοαγκινάρας θα εισπράξουν από τη ΔΕΗ την αξία αγοράς της ξηρής μάζας καθώς και επιδότηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Προτεραιότητα για ένταξη στο πρόγραμμα καλλιέργειας της αγριοαγκινάρας θα έχουν οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής του άξονα Κοζάνης - Πτολεμαΐδας, με δυνατότητα ένταξης και καλλιεργητών από άλλες περιοχές του νομού.

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα Νερού η 22α Μαρτίου

Παγκόσμια Ημέρα Νερού η 22α Μαρτίου και ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που δείχνουν μείωση των υδάτινων αποθεμάτων σε πολλές περιοχές του πλανήτη και μόλυνση του νερού, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Σημαντικές είναι οι παρατηρήσεις της καθηγήτριας στο τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας, Αθηνάς Μαυρίδου, τόσο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, όσο και το 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τις λοιμώξεις που μεταδίδονται από το νερό, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος) στη Νάξο.

Βάσει των στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που παραθέτει η κ. Μαυρίδου στην Ελευθεροτυπία, το 15% της παιδικής θνησιμότητας παγκοσμίως οφείλεται στο κακής ποιότητας πόσιμο νερό.

«Συνολικά πεθαίνουν ετησίως περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο» δηλώσει, επισημαίνοντας πως «το μεγάλο πρόβλημα είναι το κόστος του καθαρού νερού, εφόσον οι εταιρείες πλέον είναι ιδιωτικές».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Νότιος Αφρική, όπου το νερό ιδιωτικοποιήθηκε το 2000 και καθώς ο κόσμος έπινε ανεξέλεγκτο νερό ξέσπασε τεράστια επιδημία χολέρας. Επίσης, στη Βολιβία είναι γνωστή η εξέγερση της Κοτσαμπάμπα επειδή η ιδιωτική εταιρεία Μπεχτελ απαγόρευσε ακόμη και τη χρήση του βρόχινου νερού δωρεάν.

Η κ. Μαυρίδου τονίζει, επίσης, ότι η κλιματική αλλαγή έχει μειώσει το νερό σε πολλές περιοχές του πλανήτη και εξαιτίας της λειψυδρίας ο κόσμος καταφεύγει σε κακής ποιότητας νερό.

«Την τελευταία 5ετία έχει παρατηρηθεί διπλασιασμός των καταστροφικών φαινομένων σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, με πολλές επιπτώσεις στην ποιότητά του. Στον υγειονομικά ανεπτυγμένο κόσμο οι λοιμώξεις οφείλονται στην ανεπαρκή επεξεργασία και τις κακές συνθήκες διανομής του νερού» υποστηρίζει.

Η ίδια καταγγέλλει, ωστόσο, την αδιαφορία της πολιτείας αφού όπως αναφέρει κανένα υπουργείο δεν συμμετέχει, ούτε στηρίζει το Συνέδριο στη Νάξο.

Η ακτινοβολία του Τσερνομπίλ εξακολουθεί να προκαλεί μείωση των ζωντανών οργανισμώ


Δύο δεκαετίες μετά την έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ, η ακτινοβολία που τότε διέρρευσε στο περιβάλλον, συνεχίζει να προκαλεί μείωση στον αριθμό των εντόμων, αραχνών και άλλων έμβιων οργανισμών στην γύρω περιοχή.

Σύμφωνα με το BBC, στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μία νέα επιστημονική έρευνα. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο βιολογικό περιοδικό Biology Letters, της Βρετανικής Βασιλικής Εταιρίας, έγινε από τον καθηγητή Τίμοθι Μουσό του πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα των ΗΠΑ και τον δρα Αντερς Μόλερ του πανεπιστημίου Paris-Sud.

Είχε προηγηθεί έρευνα των ίδιων επιστημόνων, που είχε διαπιστώσει ότι στην περιοχή πέριξ του Τσέρνομπιλ παρατηρείται μείωση του αριθμού των πουλιών μέχρι σήμερα.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ισχυρές ενδείξεις για μείωση, λόγω της μόλυνσης από την ακτινοβολία, στον αριθμό των μελισσών, πεταλούδων, ακριδών, αραχνών κ.ά. Η έρευνα, που διαρκεί εδώ και μια δεκαετία, επικεντρώθηκε στη ζώνη ασφαλείας που εκκενώθηκε μετά την έκρηξη και μέχρι σήμερα ουσιαστικά παραμένει ακατοίκητη από ανθρώπους.

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Μεγαλύτερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί η απώλεια πάγου στην Ανταρκτική

Η απώλεια πάγου που είχε παρατηρηθεί αρχικά μόνο σε ένα μικρό τμήμα της Ανταρκτικής τελικά αφορά ολόκληρη την ήπειρο και απειλεί να οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης των ωκεανών, προειδοποεί έκθεση την οποία συνέταξαν χιλιάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Η έρευνα, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Πόλων 2007-2008, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μέση θερμοκρασία δεν ανεβαίνει μόνο στην Ανταρκτική Χερσόνησο (νότια της Ν.Αμερικής.

Δεδομένα από δορυφόρους και αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς δίνουν ενδείξεις ότι «η θέρμανση που παρατηρούμε στη χερσόνησσο εκτείνεται σε όλη τη Δυτική Ανταρκτική» δήλωσε ο Κόλιν Σάμερχεϊς της βρετανικής Επιτροπής Ανταρκτικής Έρευνας. «Αυτό είναι ασυνήθιστο και μη αναμενόμενο» σχολίασε.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι στην Αρκτική η μέση θερμοκρασία ανεβαίνει λόγω της κλιματικής αλλαγής ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη. Νόμιζαν όμως ότι η Ανταρκτική πλήττεται λιγότερο και ίσως δεν χάνει πάγο στο σύνολό της.

Η κατάσταση αποδεικνύεται διαφορετική. Εκτός από άνοδο της θερμοκρασίας, οι νέες έρευνες κατέγραψαν αύξηση 40% στην ταχύτητα με την οποία κινείται ο μεγαλύτερος παγετώνας της ηπείρου, ο Παγετώνας Πάιν Αϊλαντ, σε σχέση με τη δεκαετία του 1970. Ο Παγετώνας Σμιθ, επίσης στη Δ.Ανταρκτική, κινείται 83% ταχύτερα από ό,τι το 1992.

Οι παγετώνες της Ανταρκτικής στο σύνολό τους μειώνονται σε μάζα κατά 114 δισ. τόνους το χρόνο, καθώς η αποροή νερού στους ωκεανούς υπερβαίνει το ρυθμό σχηματισμού νέου πάγου.

«Αυτό ισοδυναμεί με την απώλεια πάγου από το σύνολο της παγοκρηπίδας της Γροιλανδίας» τόνισε ο Σάμερχεϊς, προειδοποιώντας για ταχύτερη άνοδο της στάθμης των ωκεανών.

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

«Μη αναστρέψιμη» αποδεικνύεται η κλιματική αλλαγή

Ακόμα κι αν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μηδενιστούν, η παγκόσμια θέρμανση θα είναι «εν πολλοίς μη αναστρέψιμη» για τα επόμενα 1.000 χρόνια, προειδοποιεί διεθνής έρευνα την οποία συγχρηματοδότησαν αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες.

«Ο κόσμος φανταζόταν ότι αν σταματούσαμε να εκπέμπουμε διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα το κλίμα θα επέστρεφε στην κανονική του κατάσταση σε 100 ή 200 χρόνια. Αυτό δεν είναι αλήθεια» δήλωσε η Δρ Σούζαν Σόλομον, έγκριτη κλιματολόγος της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας και επικεφαλής της νέας μελέτης.

Η ομάδα της Δρ Σόλομον χρησιμοποίησε υπολογιστικά μοντέλα του παγκόσμιου κλίματος για να εξετάσει τι θα συμβεί αν η συγκέντρωση του CO2 στον αέρα αυξηθεί λίγο ακόμα (από τα 385 στα 600 μέρη ανά εκατομμύριο) και στη συνέχεια αφεθεί να πέσει στα κανονικά της επίπεδα (πριν από τη βιομηχανική επανάσταση ήταν 280 ppm).

Σε αυτή την περίπτωση, έδειξαν τα μοντέλα, η συγκέντρωση του CO2 θα αρχίσει σύντομα να πέφτει, ωστόσο η επίδρασή της στο κλίμα θα παραταθεί για περίπου μια χιλιετία.

«Η κλιματική αλλαγή είναι αργή, αλλά δεν μπορεί να ανακοπεί» σχολίασε η Σόλομον.

Ο βασικός παράγοντας του φαινομένου είναι οι ωκεανοί, οι οποίοι αφενός επιβραδύνουν, αλλά αφετέρου παρατείνουν την κλιματική αλλαγή, εξήγησε η ερευνήτρια:

Αρχικά, το νερό απορροφά την πλεονάζουσα θερμότητα και επιβραδύνει έτσι την αύξηση της μέση θερμοκρασίας του αέρα. Όταν όμως ο αέρας αρχίσει να ψύχεται, οι ωκεανοί εκπέμπουν τη συσσωρευμένη ενέργεια πίσω στην ατμόσφαιρα και την αναθερμαίνουν.

Η διεθνής έρευνα, την οποία συγχρηματοδότησε το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, δημοσιεύεται την Τρίτη στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Μολυσμένος μέχρι το 2015 προβλέπεται ότι θα παραμείνει ο Πηνειός

Ο Πηνειός δεν θα καταφέρει μέχρι το 2015 να πληροί τους στόχους της ευρωπαϊκής οδηγίας για την επίτευξη καλής κατάστασης των υδάτων. Αυτό αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι τα έργα αυτά συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, όμως οι ελληνικές αρχές πρέπει να το ζητήσουν.

Το θέμα της σοβαρής μόλυνσης του Πηνειού ποταμού και την απουσία ουσιαστικής παρέμβασης των αρμόδιων εθνικών και τοπικών αρχών έφεραν στην επικαιρότητα οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης, Kατερίνα Mπατζελή και Ευαγγελία Tζαμπάζη με ερώτησή τους προς την Επιτροπή.

«Σχετικά με τα προβλήματα ρύπανσης στο ποταμό Πηνειό, η Επιτροπή έλαβε γνώση των προβλημάτων από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε για τη λεκάνη απορροής βάσει του άρθρου 5 της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα (ΟΠΥ), στην οποία οι ελληνικές ανέφεραν ότι ο Πηνειός ενδεχομένως δεν θα καταφέρει το 2015 να πληροί τους στόχους της ΟΠΥ, δηλαδή την επίτευξη καλής κατάστασης των υδάτων» αναφέρει στην απάντησή της η Κομισιόν.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση αντίστοιχων έργων, η Επιτροπή σημειώνει ότι έργα προστασίας των υδάτων είναι επιλέξιμα για συγχρηματοδότηση, αλλά εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να υποβάλουν το σχετικό αίτημα.

Η Επιτροπή καταγγέλλει επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει ακόμη την κοινοτική οδηγία για την περιβαλλοντική ευθύνη και για αυτό εκκρεμεί σε βάρος της προσφυγή στο Δικαστήριο των Ευρωπαικών Κοινοτήτων.