Τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση το βράδυ της Πέμπτης δείχνουν το μέγεθος της αποτυχίας και της ζημίας που προκάλεσε στον τόπο το πολιτικό προσωπικο που μας κυβέρνησε τα τελευταία 30 χρόνια.
Και εντάσσουν σε αυτήν την αποτυχία και την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου.
Ολα όσα έδωσαν οι κυβερνώντες στους πολίτες αυτές τις δεκαετίες για να εξαγοράσουν την ψήφο τους όπως οι πελατιακοί διορισμοί, οι υψηλοι μισθοί σε ορισμένες ΔΕΚΟ, οι αργομισθίες, η αντιπαραγωγικότητα, ο υπερβολικός και κομματικός συνδικαλισμός, τους τα παίρνουν πίσω με το χειρότερο τρόπο.
Τα μέτρα αυτά που παίρνουν την Ελλάδα από την Ευρώπη και την τοποθετούν στη Λ. Αμερική φέρουν την υπογραφή όχι μονο της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου αλλά και αυτών του Κ. Καραμανλή, του Κ. Σημίτη, του Κ. Μητσοτάκη και βέβαια του Α. Παπανδρέου.
Είναι η αποτυχία όλων όσων μας κυβέρνησαν. Είναι το μνημόνιο-μνημόσυνο.
Και εντάσσεται σε αυτήν την αποτυχία και ο Γ. Παπανδρέου γιατί παρά το λίγο χρόνο εξουσίας που μετρά δεν κατάφερε να αντιστρέψει την κατάσταση όπως δεσμεύτηκε. Δεν πήρε κανένα μέτρο ανάπτυξης, καθυστέρησε τις διαρθρωτικές αλλαγές και κατέφυγε τελικά στην εύκολη λύση.
Εξασφάλισε δημόσια έσοδα από περικοπές μισθών και συντάξεων βυθίζοντας την οικονομία σε ύφεση παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις του και προκαλώντας την επερχόμενη κοινωνική θύελλα.
Ταυτόχρονα μοιάζει να έχει βαλθεί να καταστεί αναξιόπιστος στα μάτια των πολιτών με ότι αυτό συνεπάγεται. Ως πριν μία εβδομάδα επέμενε -και το έλεγε ο ίδιος- ότι δεν θα μειωθούν άλλο οι μισθοί. Και χθες αυτοδιαψεύσθηκε.Οπως και τότε που έλεγε ότι "λεφτά υπάρχουν" ή ότι δεν θα χρειαστεί να προσφύγουμε στο ΔΝΤ.
Τις επόμενες μέρες οι δρόμοι θα γεμίσουν διαδηλωτές. Βολεμένοι συνδικαλιστές -πασόκοι οι περισσοτεροι που σ αυτούς βασιστηκε ο Γ. Παπανδρέου για να κερδίσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 2007-οι οποίοι χάνουν το παντεσπάνι τους αλλά και αγανακτισμένοι εργαζόμενοι που δεν έχουν ούτε τα προς το ζην.
Η κοινωνική αναταραχή θα είναι μεγάλη γιατί η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να κάνει αυτά που υποσχέθηκε.Να βρει τα χρήματα από εκεί που έπρεπε.
Και επέδραμε στους μισθούς και τις συντάξεις. Γιατί αντί να διορθώσει τα παράλογα του κομματικού συνδικαλισμού ισοπέδωσε τις εργασιακές σχέσεις γυρνώντας τη χώρα στο 1950.
Δεν κυβερνά. Αγεται και φέρεται επικοινωνιακά. Και τελικά καταλήγει στις εύκολες λύσεις γιατί δεν έχει προβλέψει άλλες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προσφυγή στο ΔΝΤ.
"Δε θα το χρειαστούμε"μας διαβεβαιώνε ως και λίγες μέρες πριν την προσφυγή!Και μέσα σ' αυτή την περιδίνηση χάναμε πολυτιμό χρόνο όπως μας είπε την Τρίτη ο σοσιαλιστής Ντ. Στρος Καν. "Αργήσατε να έρθετε στο ΔΝΤ", δήλωσε δημόσια. "Αν είχατε έρθει νωρίτερα θα ήταν καλύτερα".
Αυτες οι αναγκαστικές λύσεις όμως είναι οι πιό επώδυνες. Γιατί προκύπτουν υπό πίεση και χωρίς καμιά προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.
Και αυτό προκαλεί αντίδραση που εύκολα γίνεται ανεξέλεγκτη.
Οι τρεις μήνες που έρχονται με την κοινωνική αναταραχή και τα νέα μέτρα που θα παρθούν το Μάρτιο θα καθορίσουν το μέλλον μας. 'Ολων μας. Και αυτών που μας κυβερνούν.
Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010
Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010
Σχέδια για δημιουργία Ταμείου για την ενέργειαΤη σύσταση Ταμείου για τη χρήση ενέργειας φιλικής προς το περιβάλλον, σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να συνεργαστούν για τη σύσταση του Ταμείου, προϋπολογισμού 9 δισ. ευρώ (6 δισ. δολαρίων), το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο του πλανήτη. Προσδοκάται η συγκέντρωση τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ (6,3 δισ. δολάρια) με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί η χρήση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας αλλά και η δημιουργία μεγάλου αριθμού πράσινων θέσεων εργασίας. Για το λόγο αυτό ζητείται από τα κράτη-μέλη, που αποταμιεύουν ποσά, φορολογώντας τις εκπομπές αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου, να αντλήσουν από τα ποσά αυτά για τη σύσταση του οικολογικού Ταμείου.
Προσδοκάται η συγκέντρωση τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ (6,3 δισ. δολάρια) με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί η χρήση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας αλλά και η δημιουργία μεγάλου αριθμού πράσινων θέσεων εργασίας.
Για το λόγο αυτό ζητείται από τα κράτη-μέλη, που αποταμιεύουν ποσά, φορολογώντας τις εκπομπές αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου, να αντλήσουν από τα ποσά αυτά για τη σύσταση του οικολογικού Ταμείου.
Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010
Αυστηρότερα όρια για τις εκπομπές ρύπων θέτει η Κομισιόν
Οι βιομηχανίες είναι πλέον υποχρεωμένες να ελέγχουν τη ρύπανση με αυστηρά κριτήρια και να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων
Αυστηρότερα όρια για τις εκπομπές βιομηχανικών ρύπων και καλύτερες προδιαγραφές για την επεξεργασία των επικίνδυνων αποβλήτων θέτει ευρωπαϊκή οδηγία που εγκρίθηκε από την Κομισιόν.
Οι βιομηχανίες είναι πλέον υποχρεωμένες να ελέγχουν τη ρύπανση με αυστηρά κριτήρια και να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων.
Η οδηγία είναι εφαρμόσιμη από 52000 βιομηχανικές και γεωργικές εγκαταστάσεις με μεγάλες πιθανότητες μόλυνσης, από διυλιστήρια μέχρι χοιροτροφεί
Τετάρτη 12 Μαΐου 2010
Παραγωγή βιοντίζελ με τηγανέλαιαΒιολογικά καύσιμα νέας γενιάς επεξεργάζονται οι επιστήμονες στο εθνικό κέντρο έρευνας της Θεσσαλονίκης. Μελετούν την παραγωγή βιοντίζελ με τηγανέλαια από εστιατόρια και σπίτια. Όπως υποστηρίζουν, το καύσιμο θα έχει μηδενικούς ρύπους. Στο πρόγραμμα μετέχουν σε πρώτη φάση 11 εστιατόρια από τη Θεσσαλονίκη που συλλέγουν τα τηγανέλαια σε δοχεία και τα παραδίδουν στο κέντρο έρευνας.
«Θερμότερος» ο Νότιος Πόλος το 2009
Ο Νότιος Πόλος «βίωσε» το θερμότερο έτος του στη διάρκεια του 2009, από το 1957 που υπάρχουν αρχεία θερμοκρασίας στην περιοχή, σύμφωνα με νέα στοιχεία από τον επιστημονικό Σταθμό Νοτίου Πόλου "Αμούδσεν-Σκοτ". Η μέση θερμοκρασία πέρυσι διαμορφώθηκε στους -47,9 βαθμούς Κελσίου, που είναι η υψηλότερη που έχει ποτέ καταγραφεί.
Το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ θερμότερου έτους στο Νότιο Πόλο ήταν -48 βαθμοί και είχε σημειωθεί το 2002. Το 2009 ήταν επίσης το δεύτερο θερμότερο έτος παγκοσμίως, σύμφωνα με μετρήσεις της NASA στην επιφάνεια του πλανήτη. Το παγκόσμιο ρεκόρ μέσης ετήσιας θερμοκρασίας σημειώθηκε το 2005.
Έως το 2010, ο Νότιος Πόλος έχει περάσει δύο χειμώνες χωρίς το θερμόμετρο να πέσει καθόλου κάτω από το φράγμα των -73 βαθμών Κελσίου, πράγμα που θεωρείται ανησυχητικό.
Το 2009, η θερμοκρασία για λίγο κατέβηκε μέχρι τους μείον -72,2 βαθμούς Κελσίου, που ήταν και η υψηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί στο Νότιο Πόλο, σύμφωνα με το Live Science.
Το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ θερμότερου έτους στο Νότιο Πόλο ήταν -48 βαθμοί και είχε σημειωθεί το 2002. Το 2009 ήταν επίσης το δεύτερο θερμότερο έτος παγκοσμίως, σύμφωνα με μετρήσεις της NASA στην επιφάνεια του πλανήτη. Το παγκόσμιο ρεκόρ μέσης ετήσιας θερμοκρασίας σημειώθηκε το 2005.
Έως το 2010, ο Νότιος Πόλος έχει περάσει δύο χειμώνες χωρίς το θερμόμετρο να πέσει καθόλου κάτω από το φράγμα των -73 βαθμών Κελσίου, πράγμα που θεωρείται ανησυχητικό.
Το 2009, η θερμοκρασία για λίγο κατέβηκε μέχρι τους μείον -72,2 βαθμούς Κελσίου, που ήταν και η υψηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί στο Νότιο Πόλο, σύμφωνα με το Live Science.
Κοντά στο σημείο κατάρρευσης η παγκόσμια βιοποικιλότητα
Τα συστήματα που στηρίζουν τη ζωή στον πλανήτη, από τα δάση του Αμαζονίου ως τους κοραλλιογενείς υφάλους, βρίσκονται πολύ κοντά στο σημείο κατάρρευσης εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, σύμφωνα με νέα μελέτη σχετικά με την παγκόσμια βιοποικιλότητα.
Η τρίτη έκδοση του Global Biodiversity Outlook επιβεβαιώνει πως ο κόσμος δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους του, να μειώσει δηλαδή μέχρι του 2010 την ταχύτητα με την οποία εξαφανίζονται οι ποικιλίες της ζωής.
Το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP) προειδοποίησε πως θα υπάρξει "σημαντική μείωση πολλών ουσιαστικών υπηρεσιών στις ανθρώπινες κοινωνίες καθώς πλησιάζουμε σε "οριακά σημεία" όπου τα οικοσυστήματα περνούν σε άλλη λιγότερο παραγωγική κατάσταση από την οποία είναι πολύ δύσκολο ακόμα και αδύνατον να επανέλθουν.
Το πρόγραμμα αυτό που ελέγχει την εφαρμογή της Σύμβασης για την Βιολογική Ποικιλότητα αναφέρει συγκεκριμένα παράδειγμα όπως αυτό μεγάλων περιοχών του Αμαζονίου που "πεθαίνουν" εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της αποψίλωσης και των πυρκαγιών. Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν της παγκόσμιες κλιματικές συνθήκες, τις τοπικές βροχοπτώσεις και προκαλούν την εξαφάνιση πολλών ειδών.
Τα οικοσυστήματα των κοραλλιογενών υφάλων καταρρέουν εξαιτίας της οξέωσης των ωκεανών, της υπεραλίευσης και της ρύπανσης, με αποτέλεσμα να απειλούνται εκατομμύρια είδη που ζουν στους υφάλους αυτούς.
Η δημοσιοποίηση του τρίτου Global Biodiversity Outlook έχει στόχο να στηρίξει τις προσπάθειες των ειδικών τη χρονιά αυτή που έχει οριστεί ως Παγκόσμιο Ετος Βιοποικιλότητας. Οι εισηγητές καλούν τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν μια νέα δημιουργική προσέγγιση ώστε να σταματήσει η δραματική μείωση της βιοποικιλότητας, τονίζοντας πως αποτελεσματικά και συντονισμένα μέτρα μπορούν να σώσουν το περιβάλλον.
Το Outlook βασίστηκε σε επιστημονικές μελέτες, κυβερνητικές έρευνες και μια ευρεία μελέτη για τα μελλοντικά σενάρια που αφορούν την βιοποικιλότητα.
O Ασίμ Στάινερ, εκτελεστικός διευθυντής του UNEP, τόνισε ότι "πολλές οικονομίες παραμένουν τυφλές στην τεράστια αξία της ποικιλότητας των ζώων, των φυτών και άλλων μορφών ζωής και το ρόλο τους στα υγιή και λειτουργικά οικοσυστήματα", προσθέτωντας, ότι "η ανθρωπότητα δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι με κάποιο τρόπο θα τα καταφέρουμε και χωρίς βιοποικιλότητα ή ότι αυτή παίζει έναν συμπληρωματικό ρόλο στον σύγχρονο κόσμο. Η αλήθεια είναι πως την χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ, σε αυτόν τον κόσμο των 6,8 δισεκατομμυρίων κατοίκων που μέχρι το 2050 θα έχουν φτάσει τα εννιά δισεκατομμύρια".
Η τρίτη έκδοση του Global Biodiversity Outlook επιβεβαιώνει πως ο κόσμος δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους του, να μειώσει δηλαδή μέχρι του 2010 την ταχύτητα με την οποία εξαφανίζονται οι ποικιλίες της ζωής.
Το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP) προειδοποίησε πως θα υπάρξει "σημαντική μείωση πολλών ουσιαστικών υπηρεσιών στις ανθρώπινες κοινωνίες καθώς πλησιάζουμε σε "οριακά σημεία" όπου τα οικοσυστήματα περνούν σε άλλη λιγότερο παραγωγική κατάσταση από την οποία είναι πολύ δύσκολο ακόμα και αδύνατον να επανέλθουν.
Το πρόγραμμα αυτό που ελέγχει την εφαρμογή της Σύμβασης για την Βιολογική Ποικιλότητα αναφέρει συγκεκριμένα παράδειγμα όπως αυτό μεγάλων περιοχών του Αμαζονίου που "πεθαίνουν" εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της αποψίλωσης και των πυρκαγιών. Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν της παγκόσμιες κλιματικές συνθήκες, τις τοπικές βροχοπτώσεις και προκαλούν την εξαφάνιση πολλών ειδών.
Τα οικοσυστήματα των κοραλλιογενών υφάλων καταρρέουν εξαιτίας της οξέωσης των ωκεανών, της υπεραλίευσης και της ρύπανσης, με αποτέλεσμα να απειλούνται εκατομμύρια είδη που ζουν στους υφάλους αυτούς.
Η δημοσιοποίηση του τρίτου Global Biodiversity Outlook έχει στόχο να στηρίξει τις προσπάθειες των ειδικών τη χρονιά αυτή που έχει οριστεί ως Παγκόσμιο Ετος Βιοποικιλότητας. Οι εισηγητές καλούν τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν μια νέα δημιουργική προσέγγιση ώστε να σταματήσει η δραματική μείωση της βιοποικιλότητας, τονίζοντας πως αποτελεσματικά και συντονισμένα μέτρα μπορούν να σώσουν το περιβάλλον.
Το Outlook βασίστηκε σε επιστημονικές μελέτες, κυβερνητικές έρευνες και μια ευρεία μελέτη για τα μελλοντικά σενάρια που αφορούν την βιοποικιλότητα.
O Ασίμ Στάινερ, εκτελεστικός διευθυντής του UNEP, τόνισε ότι "πολλές οικονομίες παραμένουν τυφλές στην τεράστια αξία της ποικιλότητας των ζώων, των φυτών και άλλων μορφών ζωής και το ρόλο τους στα υγιή και λειτουργικά οικοσυστήματα", προσθέτωντας, ότι "η ανθρωπότητα δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι με κάποιο τρόπο θα τα καταφέρουμε και χωρίς βιοποικιλότητα ή ότι αυτή παίζει έναν συμπληρωματικό ρόλο στον σύγχρονο κόσμο. Η αλήθεια είναι πως την χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ, σε αυτόν τον κόσμο των 6,8 δισεκατομμυρίων κατοίκων που μέχρι το 2050 θα έχουν φτάσει τα εννιά δισεκατομμύρια".
Ιρλανδία: «Υποβρύχιος χαρταετός»
Αξιοποιεί την κυματική και παλιρροιακή ενέργεια ...
Ένας νέος τύπος γεννήτριας, αναμένεται να διατεθεί στην αγορά σε σύντομο χρονικό διάστημα.Πρόκειται για την γεννήτρια Deep Green, την οποία οι κατασκευαστές της αποκαλούν «υποβρύχιο χαρταετό».
Η νέα τεχνολογία περιλαμβάνει μια γεννήτρια, προσκολλημένη σε ένα πτερύγιο και ένα πηδάλιο, δεμένο στον πυθμένα του ωκεανού. Το καλώδιο με το οποίο είναι δεμένο το πηδάλιο φτάνει τα 100 μέτρα.
Ο «υποβρύχιος χαρταετός» ενεργοποιεί τη γεννήτρια, η οποία αιχμαλωτίζει ενέργεια από τα παλιρροιακά ρεύματα και την μετατρέπει σε ηλεκτρική. Η παραγόμενη ενέργεια αναμένεται να φτάνει τα 500 kilowatt.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της Deep Green είναι το μέγεθός της, καθώς θεωρείται αρκετά «μικρή και πρακτική» συγκριτικά με τα αντίστοιχα μοντέλα. Το μήκος του πτερυγίου φτάνει τα 12 μέτρα, ενώ η γεννήτρια δεν ξεπερνά το ένα μέτρο.
Οι δοκιμές για την αποτελεσματικότητα της Deep Green θα ξεκινήσουν το 2011 στη βόρειο Ιρλανδία. Αν όλα πάνε καλά, το μοντέλο θα διατεθεί στην αγορά σε τέσσερα χρόνια.
Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010
Λευκές ταράτσες κατά των κλιματικών αλλαγών
Λευκές ταράτσες κατά των κλιματικών αλλαγών
Μολονότι πολλοί θεωρούν την ιδέα αυτή παράλογη, πέρσι την υιοθέτησε ο βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής, υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Στίβεν Τσου. Η έρευνα που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες στο Εθνικό Κέντρο Κλιματικών Αλλαγών των ΗΠΑ δείχνει ότι έχει δυνατότητες.
"Η έρευνά μας δείχνει ότι οι λευκές στέγες, τουλάχιστον θεωρητικά, μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για τη μείωση της ζέστης στις πόλεις" ανέφερε ο Κιθ Όλσον, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης. "Απομένει να δούμε αν είναι πράγματι εφικτό να βαφτούν άσπρες οι ταράτσες, όμως η ιδέα σίγουρα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης", πρόσθεσε.
Οι κλιματικές αλλαγές έχουν σοβαρότερες επιπτώσεις στις αστικές παρά στις αγροτικές περιοχές, επειδή στις πόλεις υπάρχουν περισσότερες επιφάνειες σκούρου χρώματος (όπως οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι και οι πισσωμένες ταράτσες) που απορροφούν θερμότητα από τον ήλιο. Έτσι δημιουργούνται οι λεγόμενες "θερμές νησίδες" όπου η θερμοκρασία μπορεί να είναι 1-3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με την ύπαιθρο. Οι λευκές στέγες και οι δρόμοι με πιο ανοιχτά χρώματα θα αντανακλούσαν τη θερμότητα αντί να την απορροφούν.
Οι ερευνητές έκαναν μια προσομοίωση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή για να δουν πόση ηλιακή ακτινοβολία απορροφούν οι αστικές επιφάνειες και υπολόγισαν πως αν όλες οι ταράτσες σε όλες τις πόλεις του κόσμου βάφονταν κατάλευκες το φαινόμενο των "θερμών νησίδων" θα περιοριζόταν κατά 33%. Αυτό σημαίνει ότι οι πόλεις θα γίνονταν "ψυχρότερες" κατά περίπου 4 βαθμούς Κελσίου, κάτι που θα ήταν ιδιαίτερα αισθητό τα καλοκαίρια.


Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010
Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν
Στο κτήμα Δουκίσσης Πλακεντίας στην Παλαιά Πεντέλη και σε έκταση 20 στρεμμάτων φυτεύτηκαν τα εκατοντάδες έλατα που χρησιμοποιήθηκαν ως χριστουγεννιάτικα δέντρα.
Η συμβολική αυτή δάση έγινε με πρωτοβουλία του ΣΚΑΪ και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού Όρους, που εκπόνησε και τη σχετική δασική μελέτη.
Στη δενδροφύτευση πήρε μέρος και ο Δήμος Αθηναίων με τα 250 έλατα που στόλισαν την πλατεία Συντάγματος.
Συνολικά φυτεύτηκαν 2.500 δέντρα.
Στο χώρο της δενδροφύτεσης, μεταξύ άλλων, βρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος φύτεψε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του υπουργείου, αλλά και του σπιτιού του, καθώς επίσης βουλευτές και δήμαρχοι της περιοχής.
Στη δράση συμμετείχαν εθελοντικές ομάδες από τους δήμους Χαλανδρίου, Αμαρουσίου, Κηφισίας, Πεντέλης, και την Νομαρχία Πειραιά.
Η δράση μεταδόθηκε απευθείας από τις 11 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.


Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)