Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

«Μη αναστρέψιμη» αποδεικνύεται η κλιματική αλλαγή

Ακόμα κι αν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μηδενιστούν, η παγκόσμια θέρμανση θα είναι «εν πολλοίς μη αναστρέψιμη» για τα επόμενα 1.000 χρόνια, προειδοποιεί διεθνής έρευνα την οποία συγχρηματοδότησαν αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες.

«Ο κόσμος φανταζόταν ότι αν σταματούσαμε να εκπέμπουμε διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα το κλίμα θα επέστρεφε στην κανονική του κατάσταση σε 100 ή 200 χρόνια. Αυτό δεν είναι αλήθεια» δήλωσε η Δρ Σούζαν Σόλομον, έγκριτη κλιματολόγος της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας και επικεφαλής της νέας μελέτης.

Η ομάδα της Δρ Σόλομον χρησιμοποίησε υπολογιστικά μοντέλα του παγκόσμιου κλίματος για να εξετάσει τι θα συμβεί αν η συγκέντρωση του CO2 στον αέρα αυξηθεί λίγο ακόμα (από τα 385 στα 600 μέρη ανά εκατομμύριο) και στη συνέχεια αφεθεί να πέσει στα κανονικά της επίπεδα (πριν από τη βιομηχανική επανάσταση ήταν 280 ppm).

Σε αυτή την περίπτωση, έδειξαν τα μοντέλα, η συγκέντρωση του CO2 θα αρχίσει σύντομα να πέφτει, ωστόσο η επίδρασή της στο κλίμα θα παραταθεί για περίπου μια χιλιετία.

«Η κλιματική αλλαγή είναι αργή, αλλά δεν μπορεί να ανακοπεί» σχολίασε η Σόλομον.

Ο βασικός παράγοντας του φαινομένου είναι οι ωκεανοί, οι οποίοι αφενός επιβραδύνουν, αλλά αφετέρου παρατείνουν την κλιματική αλλαγή, εξήγησε η ερευνήτρια:

Αρχικά, το νερό απορροφά την πλεονάζουσα θερμότητα και επιβραδύνει έτσι την αύξηση της μέση θερμοκρασίας του αέρα. Όταν όμως ο αέρας αρχίσει να ψύχεται, οι ωκεανοί εκπέμπουν τη συσσωρευμένη ενέργεια πίσω στην ατμόσφαιρα και την αναθερμαίνουν.

Η διεθνής έρευνα, την οποία συγχρηματοδότησε το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, δημοσιεύεται την Τρίτη στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Μολυσμένος μέχρι το 2015 προβλέπεται ότι θα παραμείνει ο Πηνειός

Ο Πηνειός δεν θα καταφέρει μέχρι το 2015 να πληροί τους στόχους της ευρωπαϊκής οδηγίας για την επίτευξη καλής κατάστασης των υδάτων. Αυτό αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι τα έργα αυτά συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, όμως οι ελληνικές αρχές πρέπει να το ζητήσουν.

Το θέμα της σοβαρής μόλυνσης του Πηνειού ποταμού και την απουσία ουσιαστικής παρέμβασης των αρμόδιων εθνικών και τοπικών αρχών έφεραν στην επικαιρότητα οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης, Kατερίνα Mπατζελή και Ευαγγελία Tζαμπάζη με ερώτησή τους προς την Επιτροπή.

«Σχετικά με τα προβλήματα ρύπανσης στο ποταμό Πηνειό, η Επιτροπή έλαβε γνώση των προβλημάτων από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε για τη λεκάνη απορροής βάσει του άρθρου 5 της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα (ΟΠΥ), στην οποία οι ελληνικές ανέφεραν ότι ο Πηνειός ενδεχομένως δεν θα καταφέρει το 2015 να πληροί τους στόχους της ΟΠΥ, δηλαδή την επίτευξη καλής κατάστασης των υδάτων» αναφέρει στην απάντησή της η Κομισιόν.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση αντίστοιχων έργων, η Επιτροπή σημειώνει ότι έργα προστασίας των υδάτων είναι επιλέξιμα για συγχρηματοδότηση, αλλά εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να υποβάλουν το σχετικό αίτημα.

Η Επιτροπή καταγγέλλει επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει ακόμη την κοινοτική οδηγία για την περιβαλλοντική ευθύνη και για αυτό εκκρεμεί σε βάρος της προσφυγή στο Δικαστήριο των Ευρωπαικών Κοινοτήτων.