Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007

Σήμα κινδύνου για απότομες και αμετάκλητες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών

Δραματική προειδοποίηση για «απότομες και μη αναστρέψιμες» επιπτώσεις της θέρμανσης του πλανήτη απευθύνουν οι ειδικοί της Διακυβερνητικής Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC), με σχέδιο-σταθμό που συνοψίζει τα συμπεράσματα επιστημονικού συμποσίου που πραγματοποιήθηκε στη Βαλένθια από τις 12 έως τις 17 Νοεμβρίου.

Έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις για τη φρασεολογία του κειμένου, η έκθεση παρουσιάστηκε επίσημα το Σάββατο από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν. Το Δεκέμβριο, η έκθεση θα αποτελέσει τη βάση για τη διάσκεψη στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου θα ξεκινήσει η διαδικασία για το διάδοχο του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

«Σήμερα οι επιστήμονες του κόσμου μίλησαν ξεκάθαρα και με μια φωνή» δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν. «Στο Μπαλί περιμένω να κάνουν το ίδιο και οι ηγέτες του κόσμου».

Το σχέδιο συνοψίζει 3.000 σελίδες επιστημονικών εκθέσεων που δημοσιεύθηκαν ήδη φέτος και χαρακτηρίστηκε ως «η ισχυρότερη έκθεση που έχει γίνει ποτέ από τη Διακυβερνητική Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών».

Το σχέδιο χαρακτηρίζει τις κλιματικές αλλαγές ως «πέραν πάσης αμφιβολίας», προσθέτοντας ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ανθρωπογενείς δραστηριότητες είναι περισσότερο από 90% βέβαιο ότι ευθύνονται κυρίως για το φαινόμενο.

Το σχέδιο προειδοποιεί ότι οι κυβερνήσεις έχουν μόνο λίγα χρόνια μπροστά τους, προκειμένου να αποτρέψουν τα χειρότερα και πως χρειάζονται βαθιές περικοπές στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προκειμένου να αποτραπεί η εμφάνιση και άλλων καυσώνων, λιώσιμο των πάγων και η αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Η περίληψη του σχεδίου ενισχύει το ανησυχητικό επιχείρημα που είχε διατυπωθεί και σε προηγούμενες εκθέσεις, ότι οι κλιματικές αλλαγές -αντίθετα από τη θεώρηση ότι αποτελούν ένα μακροχρόνιο και ομαλά εξελισσόμενο φαινόμενο- μπορεί να έχουν «απότομες και μη αναστρέψιμες» επιπτώσεις, όπως η εξαφάνιση ειδών.

«Περίπου 20% έως 30% των μέχρι σήμερα καταγεγραμμένων ειδών είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο εξαφάνισης εάν η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη ξεπεράσει τους 1,5 με 2 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία της περιόδου 1980-1999» είναι ένα χαρακτηριστικό σημείο της έκθεσης.

Στα όρια της καταστροφής

Εν όψει της έκθεσης, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών απευθύνει δραματική προειδοποίηση από τις στήλες της International Herald Tribune ότι εάν δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, ο κόσμος είναι στα «όρια της καταστροφής».

«Είμαστε όλοι σύμφωνοι. Η αλλαγή συντελείται και εμείς οι άνθρωποι είμαστε οι κύριοι υπαίτιοί της. Ωστόσο, ακόμη και τώρα λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν όντως τη σοβαρότητα της απειλής και την αμεσότητά της. Θεωρούσα πάντα την υπερθέρμανση του πλανήτη ως ένα θέμα εξαιρετικά επείγον. Τώρα πιστεύω ότι είμαστε στα όρια της καταστροφής, αν δεν δράσουμε» γράφει ο κ. Μπαν Γκι-Μουν.

Μεταξύ άλλων, ο ΓΓ του ΟΗΕ επισημαίνει τον επιταχυνόμενο ρυθμό με τον οποίο τελευταία λιώνουν οι πάγοι στην Αρκτική, υπογραμμίζοντας ότι η τήξη αυτή μπορεί να προκαλέσει άνοδο της στάθμης της των θαλασσών έως έξι μέτρα, «πνίγοντας» πυκνοκατοικημένες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, η Βομβάη και η Σαγκάη. «Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών. Ωστόσο πιστεύω ότι έχουμε φθάσει σε μια κρίσιμη καμπή», υπογραμμίζει.

Το σχέδιο της IPCC θα τεθεί ενώπιον των υπουργών Περιβάλλοντος στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα τον επόμενο μήνα στην Ινδονησία. Δεν μπορούμε να αποχωρήσουμε από τη Διάσκεψη χωρίς «μια πραγματική πρόοδο για μια παγκόσμια συμφωνία μεταξύ όλων των χωρών», προειδοποίησε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Πολλές χώρες ελπίζουν ότι στο Μπαλί θα συμφωνηθεί μία στρατηγική δύο χρόνων για τη διαπραγμάτευση του εγγράφου που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο είναι το κυριότερο σχέδιο του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης έως το 2012, αλλά καλύπτει μόνο 36 βιομηχανικές χώρες.

Οι HΠA και η Κίνα, οι δύο χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, δεν συμμετέχουν στο Κιότο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: