Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2007

Τεράστια η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου στην Ελλάδα

ΕΩΣ ΚΑΙ 46% αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου το 2012 σε σχέση με τις εκπομπές του 1990 προβλέπει για την Ελλάδα πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Ωστόσο, η χώρα μας, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Κιότο είχε δεσμευθεί ότι η αύξηση των εκπομπών δεν θα υπερέβαινε το 25%.
Σύμφωνα με την έκθεση «Τάσεις και προβλέψεις για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για την Ευρώπη το 2007» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, από το 1990 έως το 2005 οι συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα ήταν αυξημένες κατά 32%. Περαιτέρω αύξηση της τάξεως του 14% αναμένεται για το χρονικό διάστημα 2006-2012.
Η ευθύνη
Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την παρέκκλιση της χώρας από τον στόχο του Κιότο τοποθετείται στον οικιακό και τον τριτογενή τομέα: από το 1990 έως το 2005 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην πρώτη περίπτωση ήταν αυξημένες κατά 112%, ενώ στη δεύτερη κατά 194%. Ανοδικές τάσεις ακολουθούν και οι εκπομπές μεθανίου, το οποίο περιλαμβάνεται στα αέρια του θερμοκηπίου. Αυτές εντοπίζονται στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, όπου η αύξηση προσεγγίζει το 35%, και στον τομέα της κτηνοτροφίας (αύξηση 8% σε 15 χρόνια). Αντίθετα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις βιομηχανίες στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 19% και οι εκπομπές υποξειδίου του αζώτου- επίσης αέριο του θερμοκηπίου- από τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στον γεωργικό τομέα παρουσιάζονται ελαττωμένες κατά 20%.
«Η χώρα μας δεν έχει προχωρήσει σε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ενώ διεξάγεται η σύνοδος του ΟΗΕ με θέμα την επόμενη φάση του Κιότο, του μόνου διεθνούς νομοθετικού εργαλείου για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, η στάση της Ελλάδας είναι προκλητικά αδιάφορη αναφέρει η κ. Έλενα Δανάλη από την Greenpeace.
Η ενέργεια
Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών «Ανδρέας Παπανδρέου» για τις κλιματικές αλλαγές, οι δραστηριότητες που έχουν σχέση με την ενέργεια στην Ελλάδα αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή των αερίων του θερμοκηπίου, με συμμετοχή που ανέρχεται στο 78% των συνολικών εκπομπών. Αυτές περιλαμβάνουν κυρίως εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων.
Όπως επισημαίνεται στη συγκεκριμένη έκθεση, αν και η Ελλάδα καταναλώνει λιγότερη κατά κεφαλή ενέργεια σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο τρόπος που καταναλώνεται η ενέργεια δεν είναι αποδοτικός. Ο δείκτης ενεργειακής αποδοτικότητας για τη χώρα μας ανέρχεται σήμερα στο 66,1% ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φτάνει το 71,3%, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην τέταρτη χειρότερη θέση της Ε.Ε. των 15.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου