Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2007

Περιορισμούς στη ρύπανση από τα αεροπλάνα προωθεί η ΕΕ


Το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ αποφάσισε να εντάξει τις αεροπορικές εταιρείες στη λεγόμενη αγορά διοξειδίου του άνθρακα, με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι περιβαλλοντιστές θεωρούν την πρόταση ανεπαρκή.

Αν οι αεροπορικές εταιρείες ενταχθούν στην αγορά άνθρακα, όπως όλες οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της ΕΕ, θα είναι υποχρεωμένες είτε να μειώσουν τις εκπομπές καυσαερίων είτε να αγοράζουν πίστωση ρύπανσης από άλλες, λιγότερο ρυπογόνες εταιρείες.

«Η αεροπορική κίνηση πρέπει να συμβάλλει στην προστασία από την κλιματική αλλαγή» δήλωσε μετά τη συμφωνία της Πέμπτης ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος Σίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, νομοθέτες και από τις δύο βασικές πολιτικές πλευρές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρούν ότι η πρόταση των υπουργών είναι ανεπαρκής. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως συννομοθέτης δεν θα δεχτεί να εφαρμοστεί χωρίς αλλαγές αυτή η αδύναμη απόφαση» δήλωσε ο συντηρητικός ευρωβουλευτής Πίτερ Λίεζε, που έφερε το σχέδιο στο Κοινοβούλιο.

Την ίδια στάση κρατά και η WWF: Η πρόταση του συμβουλίου υπουργών «είναι χριστουγεννιάτικο δώρο για τις αεροπορικές εταιρείες» σχολίασε εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης.

Από την πλευρά τους, οι αεροπορικές εταιρείες προειδοποίησαν ότι οι επιχειρήσεις τους θα τεθούν σε κίνδυνο, καθώς το διάστημα 2011-2022 θα πρέπει να καταβληθούν συνολικά 45 δισ. ευρώ για την αγορά πιστώσεων άνθρακα.

Τα αεροπλάνα της ΕΕ ευθύνονται για την μισή από την παγκόσμια εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα από την αεροπορία. Οι εκπομπές των αεροπλάνων αντιστοιχούν μόλις στο 3% της συνολικής παγκόσμιας εκπομπής, ωστόσο η επίπτωσή τους είναι δυσανάλογα μεγάλη, δεδομένου ότι η απελευθέρωση καυσαερίων ψηλά στην ατμόσφαιρα επιδεινώνει περισσότερο το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει τη ΕΕ με προσφυγή σε διεθνείς οργανισμούς αν εντάξει την αεροπορία στην αγορά άνθρακα.

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

Η δεύτερη ζωή σου!

Ο παράλληλος κόσμος αποτελεί ήδη πραγματικότητα, καθώς διαθέτει πέντε εκατομμύρια εικονικούς κατοίκους που συναντιούνται, εξερευνούν, εργάζονται, κάνουν σεξ και περιουσίες.

Αυτή τη φορά λειτούργησαν όλα. Μετά από διάφορες δοκιμές βρισκόμαστε μέσα στο Second Life (SL), την εικονική τρισδιάστατη κοινότητα, και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη δεύτερη ζωή μας. Με τα τοξάκια του πληκτρολογίου αρχίζουμε να κινούμαστε. Πού πάμε; Ο χάρτης αυτού του ηλεκτρονικού κόσμου είναι τεράστιος. Βοήθεια! Πληκτρολογούμε «Help» στην επιλογή «έρευνα» και ανακαλύπτουμε ότι υπάρχει ένα μέρος για όλους τους άρτι αφιχθέντες όπως εμείς: το Help Island.

Υπερδυνάμεις

Με ένα κλικ τηλεμεταφερόμαστε στον προορισμό μας. Είναι ο συντομότερος τρόπος για να μετακινηθούμε οπουδήποτε και η πρώτη υπερδύναμη που αποκτήσαμε. Η δεύτερη είναι η ικανότητα να πετάμε.

Για τον προσανατολισμό μας υπάρχουν τριγύρω πολλές πινακίδες, τις οποίες αρκεί να «αγγίξουμε» για να εμφανιστούν μηνύματα που εξηγούν τι να κάνουμε. Υπάρχει μάλιστα και ένας καθρέπτης που μας λέει ότι έχουμε ύψος 1,83 (τεχνολογικό θαύμα!). Μπορούμε πάντα να αλλάξουμε την εξωτερική εμφάνιση του avatar μας, δηλαδή του εικονικού alter ego μας. Αν θέλαμε, θα μπορούσαμε να εμφανιστούμε ως άτομο του αντίθετου φύλου ή ζώο. Δεν υπάρχουν όρια. Κάποιοι επιλέγουν μια φανταστική ταυτότητα, ενώ

άλλοι προτιμούν να μοιάζουν όπως είναι στην πραγματικότητα. Καθώς τελειώνουν όλα αυτά, καταγράφουμε την καινούρια όψη μας και την περνάμε στο αρχείο. Στη συνέχεια έχουμε την τρίτη υπερδύναμη που έχει κάθε avatar: τις τσέπες Ήτα Βήτα! Είναι ένας φάκελος όπου αποθηκεύονται όλα όσα δημιουργούμε, βρίσκουμε, αγοράζουμε ή μας δωρίζουν, από αεροπλάνα έως μύτες προσώπου.

Φοροαπαλλαγές

Μια άλλη πινακίδα μάς υποδεικνύει ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα αντικείμενα από το μηδέν, χειριζόμενοι απλά γεωμετρικά σχήματα (κύβους, σφαίρες...), που ονομάζονται «πρωτογενή». Όμως πριν από το 2003 για κάθε νέο αντικείμενο έπρεπε να καταβληθεί ένας φόρος στον Φίλιπ Ρόζενταλ, τον ιδρυτή του Linden Lab (της αμερικανικής εταιρείας που διαχειρίζεται το SL). Στη συνέχεια οι κάτοικοι «κατέβηκαν στους δρόμους» και μετά από πέντε μήνες διαμαρτυρίας στο SL, κατάφεραν να του αλλάξουν... μυαλά. Επρόκειτο για μια σοφή απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη ότι έκτοτε το SL έχει αρχίσει να «κατοικείται» όλο και περισσότερο.

Σε αυτό το σημείο ανακαλύπτουμε ότι τα αντικείμενα μπορούν να κινηθούν, να αλλάξουν χρώμα, θέση ή ακόμα και να μιλήσουν, χάρη στα script, μικρά προγράμματα γραμμένα σε γλώσσα πληροφορικής. Ακολουθούμε τις οδηγίες και προσπαθούμε να συντάξουμε ένα: αλλάζουμε έναν κύβο έτσι ώστε να χαιρετά όταν τον αγγίζουν. Οι δυνατότητες είναι άπειρες. Διαβάσαμε, για παράδειγμα, ότι μια 35χρονη Αγγλίδα εργάτρια που απολύθηκε από την εργασία της άρχισε να πουλά script που κάνουν τα avatar να χορεύουν και κερδίζει 1.900 δολάρια την εβδομάδα. Το σκεφτόμαστε λίγο αλλά καταλαβαίνουμε ότι ως προγραμματιστές δεν αξίζουμε τίποτε. Όπως συμβαίνει και στην πραγματική ζωή, όταν δε γνωρίζεις να κάνεις κάτι, καλύτερα να πληρώσεις κάποιον για να το κάνει για σένα. Αυτό σημαίνει λιγότερα χρήματα, αλλά περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Μοναδικό νόμισμα

Με την ευκαιρία των αγορών, ψάχνουμε ένα μαγαζί. Υπάρχουν χιλιάδες, συμπεριλαμβανομένων και καταστημάτων μεγάλων εταιρειών, όπως της Toyota ή της Sony. Πουλάνε μάλιστα τα πάντα: ρούχα, μεταφορικά μέσα (από αεροπλάνα έως πατίνια), τεχνολογικά προϊόντα (από προγράμματα για την έκφραση συναισθημάτων μέσω του προσώπου έως αυτά που μεταφράζουν αυτά που λένε τα άλλα avatar σε άλλες γλώσσες). Η Dell έχει αγοράσει μέχρι και ένα νησί, όπου κάποιος μπορεί να δει την εικονική εκδοχή των υπολογιστών της, να τους παραγγείλει και να δώσει εντολή να παραδοθούν στο σπίτι του (το πραγματικό!).

Εμάς, πάντως, μας ενδιαφέρει να αλλάξουμε την εξωτερική εμφάνισή μας. Αγοράζουμε επιπλέον Ldollars και επενδύουμε 2.000 (περίπου 8 ευρώ) για να του δώσουμε γυμνασμένη εμφάνιση και σκούρα μαλλιά. Δε μας αρέσει. Γυρίζουμε στην παλιά εμφάνισή μας και αγοράζουμε, από ένα άλλο μέρος, μια κοτσίδα. Κλικάρουμε πάνω στο αντικείμενο, πληρώνουμε το οφειλόμενο ποσό στον ιδιοκτήτη και τη βρίσκουμε στη λίστα καταγραφής. Μας φαίνονται όλα πολύ απλά και άμεσα. Καταλαβαίνουμε ότι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος επιτυχίας του SL. Πρόκειται για ένα οικονομικό σύστημα, απλό στη χρήση του και ίδιο για όλους. Είναι σαν να χρησιμοποιούσαν το ευρώ όλες οι χώρες του κόσμου.

Η δύναμη του μυαλού

Γνωρίζετε ότι...

- Οι άντρες σκέφτονται ως επί το πλείστον με ένα ημισφαίριο κάθε φορά, ενώ οι γυναίκες έχουν την τάση να χρησιμοποιούν και τα δύο ταυτόχρονα.

- Οι άντρες είναι καλύτεροι όταν χρησιμοποιούν τη λογική τους ή καλούνται να χτυπήσουν ένα στόχο, ενώ οι γυναίκες έχουν καλύτερα γλωσσικά ταλέντα και είναι καλύτερες όταν εκτελούν πολλές εργασίες ταυτόχρονα.

- Η σκέψη που απαιτεί λογική εκτελείται στο αριστερό ημισφαίριο, ενώ οι πιο δημιουργικές εργασίες απαιτούν την εμπλοκή του δεξιού ημισφαιρίου.

- Όταν κοιμόμαστε ο εγκέφαλός μας είναι ενεργός όπως και όταν είμαστε ξύπνιοι. Στη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος ξεκαθαρίζει τις εντυπώσεις της ημέρας.

- Για να θυμόμαστε ένα όνειρο, πρέπει να ξυπνήσουμε στη μέση του ονείρου. Όταν ονειρευόμαστε η μακροπρόθεσμη μνήμη είναι προσωρινά εκτός λειτουργίας.

- Ένας κακής ποιότητας ύπνος κάνει τους περισσότερους ανθρώπους ευερέθιστους, περιορίζοντας τις επιδόσεις και τις δυνατότητές τους για μάθηση.

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2007

Τεράστια η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου στην Ελλάδα

ΕΩΣ ΚΑΙ 46% αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου το 2012 σε σχέση με τις εκπομπές του 1990 προβλέπει για την Ελλάδα πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Ωστόσο, η χώρα μας, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Κιότο είχε δεσμευθεί ότι η αύξηση των εκπομπών δεν θα υπερέβαινε το 25%.
Σύμφωνα με την έκθεση «Τάσεις και προβλέψεις για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για την Ευρώπη το 2007» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, από το 1990 έως το 2005 οι συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα ήταν αυξημένες κατά 32%. Περαιτέρω αύξηση της τάξεως του 14% αναμένεται για το χρονικό διάστημα 2006-2012.
Η ευθύνη
Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την παρέκκλιση της χώρας από τον στόχο του Κιότο τοποθετείται στον οικιακό και τον τριτογενή τομέα: από το 1990 έως το 2005 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην πρώτη περίπτωση ήταν αυξημένες κατά 112%, ενώ στη δεύτερη κατά 194%. Ανοδικές τάσεις ακολουθούν και οι εκπομπές μεθανίου, το οποίο περιλαμβάνεται στα αέρια του θερμοκηπίου. Αυτές εντοπίζονται στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, όπου η αύξηση προσεγγίζει το 35%, και στον τομέα της κτηνοτροφίας (αύξηση 8% σε 15 χρόνια). Αντίθετα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις βιομηχανίες στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 19% και οι εκπομπές υποξειδίου του αζώτου- επίσης αέριο του θερμοκηπίου- από τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στον γεωργικό τομέα παρουσιάζονται ελαττωμένες κατά 20%.
«Η χώρα μας δεν έχει προχωρήσει σε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ενώ διεξάγεται η σύνοδος του ΟΗΕ με θέμα την επόμενη φάση του Κιότο, του μόνου διεθνούς νομοθετικού εργαλείου για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, η στάση της Ελλάδας είναι προκλητικά αδιάφορη αναφέρει η κ. Έλενα Δανάλη από την Greenpeace.
Η ενέργεια
Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών «Ανδρέας Παπανδρέου» για τις κλιματικές αλλαγές, οι δραστηριότητες που έχουν σχέση με την ενέργεια στην Ελλάδα αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή των αερίων του θερμοκηπίου, με συμμετοχή που ανέρχεται στο 78% των συνολικών εκπομπών. Αυτές περιλαμβάνουν κυρίως εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων.
Όπως επισημαίνεται στη συγκεκριμένη έκθεση, αν και η Ελλάδα καταναλώνει λιγότερη κατά κεφαλή ενέργεια σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο τρόπος που καταναλώνεται η ενέργεια δεν είναι αποδοτικός. Ο δείκτης ενεργειακής αποδοτικότητας για τη χώρα μας ανέρχεται σήμερα στο 66,1% ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φτάνει το 71,3%, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην τέταρτη χειρότερη θέση της Ε.Ε. των 15.

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007

Ακτιβιστής στο Μπαλί υπενθυμίζει με αυτό τον τρόπο στους μετέχοντες στη Σύνοδο ότι ο κόσμος τους παρακολουθεί στενά

Δεκάδες περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών, συνδικάτα και άλλοι φορείς θα διαδηλώσουν το Σάββατο στο Σύνταγμα, σε ένα μαζικό και πολύχρωμο συλλαλητήριο ενάντια στις πολιτικές που στηρίζουν μια ρυπογόνο βιομηχανία και ευνοούν τις κλιματικές αλλαγές.

Η κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας, όπως και σε όλο τον κόσμο, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής, ενώ την ίδια στιγμή πραγματοποιείται στο Μπαλί η Παγκόσμια Σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Η συσπείρωση των φορέων που μετέχουν σε αυτή την προσπάθεια είναι τεράστια. Συνολικά 46 κινήσεις πολιτών, 12 συνδικαλιστικοί και επιστημονικοί φορείς, εννέα κοινωνικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις καθώς και άλλα 23 σχήματα θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει στη 1 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στη 1.30 μ.μ. στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε άλλες πόλεις της χώρας.



Δεκάδες περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών, συνδικάτα και άλλοι φορείς θα διαδηλώσουν το Σάββατο στο Σύνταγμα, σε ένα μαζικό και πολύχρωμο συλλαλητήριο ενάντια στις πολιτικές που στηρίζουν μια ρυπογόνο βιομηχανία και ευνοούν τις κλιματικές αλλαγές.

Η κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας, όπως και σε όλο τον κόσμο, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής, ενώ την ίδια στιγμή πραγματοποιείται στο Μπαλί η Παγκόσμια Σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Η συσπείρωση των φορέων που μετέχουν σε αυτή την προσπάθεια είναι τεράστια. Συνολικά 46 κινήσεις πολιτών, 12 συνδικαλιστικοί και επιστημονικοί φορείς, εννέα κοινωνικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις καθώς και άλλα 23 σχήματα θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει στη 1 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στη 1.30 μ.μ. στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Καβγάς για την ελληνική εκπροσώπηση στο Μπαλί

Με ανακοίνωσή του το WWF Ελλάς ελλιπή συμμετοχή της Ελλάδας στη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στο Μπαλί, όπου 191 χώρες καταβάλλουν μία προσπάθεια να ληφθούν μέτρα καταπολέμησης της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής απειλής που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα.

Η ανακοίνωση, με ημερομηνία 4 Δεκεμβρίου, αναφέρει επίσης ότι «το WWF Ελλάς προσπαθεί να εντοπίσει τις θέσεις της χώρας μας για την κλιματική αλλαγή. Αν κάποιος τις έχει βρει σας παρακαλούμε να τις στείλετε αμέσως στο Μπαλί της Ινδονησίας».

Σε απάντηση, το ΥΠΕΧΩΔΕ χαρακτήρισε «ανακρίβειες και υπερβολές» τους ισχυρισμούς του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης WWF και επισημαίνει ότι «η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στο Μπαλί συνολικά από 12 άτομα, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εξωτερικών από τις 3 Δεκεμβρίου».

Η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελείται από τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Σταύρο Καλογιάννη, τρία στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ, τον κ. Πάρη Ζήκο, αρμόδιος διευθυντής για την κλιματική αλλαγή, την κυρία Ελπίδα Πολίτη, επικεφαλής του γραφείου Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών του ΥΠΕΧΩΔΕ και τον Κυριάκο Ψύχα, στέλεχος του ΥΠΕΧΩΔΕ, ακόλουθος Περιβάλλοντος στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες.

Επίσης, μετέχουν έξι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΞ και ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενδεικτικά, πάντως, η Αγκόλα έχει δηλώσει 19 μετέχοντες, η Αυστρία 31, η Βουλγαρία 9, η Πορτογαλία 45.