Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Δυσοίωνες οι παγκόσμιες προβλέψεις για το διοξείδιο του άνθρακα


 

Δυσοίωνες οι παγκόσμιες προβλέψεις για το διοξείδιο του άνθρακα

Δυσοίωνες οι παγκόσμιες προβλέψεις για το διοξείδιο του άνθρακα

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας προβλέπει ότι φέτος αναμένεται να φθάσει ή και να ξεπεράσει τα 410 ppm   

Μόλις πριν από τέσσερα χρόνια το διοξείδιο του άνθρακα - το κατεξοχήν «αέριο του θερμοκηπίου» για την κλιματική αλλαγή- για πρώτη φορά είχε ξεπεράσει στην ατμόσφαιρα τα 410 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο). Φέτος αναμένεται να φθάσει ή και να ξεπεράσει τα 410 ppm, σύμφωνα με τις πρώτες -αρκούντως δυσοίωνες- προβλέψεις για το 2017 από έναν επίσημο φορέα, τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας.

Τα επίπεδα του διοξειδίου εμφανίζουν εποχικές διακυμάνσεις μέσα στο έτος. Οι νέες εκτιμήσεις, σύμφωνα με το «New Scientist», δείχνουν ότι σε μέσα επίπεδα το ατμοσφαιρικό διοξείδιο θα αυξηθεί φέτος κατά 2,5 ppm και θα φθάσει τα 408 ppm (parts per million), δηλαδή 408 μόρια διοξειδίου ανά ένα εκατομμύριο σωματίδια του αέρα.

Όμως η πρόβλεψη για τον Μάιο, τον κατεξοχήν μήνα που το διοξείδιο ανεβαίνει, είναι ότι για πρώτη φορά το μέσο μηνιαίο επίπεδό του θα φθάσει ή και θα ξεπεράσει τα 410 ppm (για την ακρίβεια η πρόβλεψη είναι για 409,86 ppm συν/πλην 0,61 ppm).

Με αυτό το ρυθμό ανόδου, οι Βρετανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι το επίπεδο του διοξειδίου θα έχει διπλασιασθεί έως το τέλος του τρέχοντος αιώνα, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδά του (όταν ήταν περίπου 280 ppm). Ένας διπλασιασμός του διοξειδίου θα ανεβάσει τη θερμοκρασία του πλανήτη περίπου κατά τρεις βαθμούς Κελσίου μέσα στις επόμενες δεκαετίες και κατά έξι βαθμούς μέσα στους επόμενους αιώνες - με τις ανάλογες επιπτώσεις...

Η πρόβλεψη του ερευνητικού Κέντρου Χάντλεϊ  (Hadley) της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας αφορά κυρίως τον σταθμό αναφοράς για τη μέτρηση του διοξειδίου, ο οποίος βρίσκεται στο Μάνουα Λόα της Χαβάης και όπου το διοξείδιο παρακολουθείται συνεχώς από τη δεκαετία του 1950. Τα επίπεδα διοξειδίου σε άλλα μέρη του πλανήτη μπορεί να διαφέρουν ελαφρά.

Το διοξείδιο εκτιμάται ότι είχε μείνει κάτω από τα 300 ppm για τουλάχιστον τα τελευταία 80.000 χρόνια, αλλά μετά τη βιομηχανική επανάσταση «πήρε την άνω βόλτα» και πλέον έχει ξεφύγει ανεπιστρεπτί πάνω από το όριο των 400 ppm. Τα επίπεδα του διοξειδίου στο Μάουνα Λόα της Χαβάης αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,1 ppm κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ στα μέσα του προηγούμενου αιώνα ο αντίστοιχος ετήσιος ρυθμός αύξησης ήταν μόνο 0,7 ppm.

Το 2016 η μέση ετήσια αύξηση είχε φθάσει στο ύψος-ρεκόρ των 3,4 ppm. Αν και η φετινή προβλεπόμενη αύξηση 2,5 ppm είναι χαμηλότερη από την περυσινή, παραμένει σαφώς πάνω από τον μέσο όρο 2,1 ppm της τελευταίας δεκαετίας.

Εκτιμάται ότι περίπου οι μισές ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ευτυχώς απορροφούνται από τις θάλασσες και τα φυτά της ξηράς. Αν όμως αυτός ο αντισταθμιστικός ρόλος τους μειωθεί για κάποιο λόγο, τότε η ανθρωπότητα θα έχει ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα.

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Η. Διώτη: Το περιβάλλον αποτελεί αναπαλλοτρίωτο, συλλογικό πόρο της κοινωνίας

Την ανάγκη επανεξέτασης της άρρηκτα δεμένης μοίρας μας με τη φύση και την ποιότητα του περιβάλλοντος, υπογραμμίζει η Ηρώ Διώτη με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι στην Ελλάδα, μετά τα μνημονιακά χρόνια, περιβαλλοντικά και οικολογικά υπήρξε τρομακτική επιδείνωση από το ξήλωμα κάθε προστατευτικής για το περιβάλλον νομοθεσίας και την εξυπηρέτηση άπληστων διεκδικήσεων επιχειρηματιών. Υπογραμμίζει δε πως ως κυβέρνηση της Αριστεράς "έχουμε το καθήκον και προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτή την πορεία και σε αυτούς τους τομείς".
Ολόκληρη η δήλωση της Ηρώς Διώτη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος:
Σήμερα 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, οφείλουμε να ξανασυλλογιστούμε την άρρηκτα δεμένη μοίρα μας με τη φύση, την ποιότητα του περιβάλλοντος, τη συνύπαρξη με όλα τα έμβια όντα, τη διαχείριση των φυσικών πόρων προς όφελος όλων και για την πρόσβαση όλων σε αυτούς. Η οικολογική κρίση και η κλιματική αλλαγή είναι συνθήκες που αλλάζουν βίαια τις ζωές των ανθρώπων και την κατάσταση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε. Πέρα από κάθε αμφιβολία, οι φτωχοί άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη αλλά και στην χώρα μας είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την επιδείνωση των συνθηκών και αυτοί που αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση στις ζωές τους.
Το κυρίαρχο μέχρι σήμερα πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης, σε συνθήκες ακραίου νεοφιλελευθερισμού, δεν μπόρεσε φυσικά να καλύψει βασικές ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που στη χώρα μας συνέβη μια ιστορική αλλαγή στις εκλογές της 25ης Γενάρη.
Η διέξοδος από αυτή τη σύνθετη οικονομική, κοινωνική και οικολογική κρίση μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από ένα συνειδητό και συνολικό κοινωνικοπολιτικό αναπροσανατολισμό και σ' αυτή την ρότα πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς ενδοιασμούς.
Στην χώρα μας μετά τα μνημονιακά χρόνια που προηγήθηκαν, περιβαλλοντικά και οικολογικά υπήρξε τρομακτική επιδείνωση από την εγκατάλειψη, από το ξήλωμα κάθε προστατευτικής για το περιβάλλον νομοθεσίας, από την εξυπηρέτηση άπληστων διεκδικήσεων επιχειρηματιών, από τις πρόχειρες και άνευ σχεδίου υποτιθέμενες επενδύσεις σε πολλούς τομείς όπως η ενέργεια κ.α. Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών ήταν όχι μόνο ανάπτυξη να μην υπάρχει, αλλά να αποστερηθεί η κοινωνία βασικών πόρων για την ανάπτυξή της και την ευημερία της.
Ως κυβέρνηση της Αριστεράς έχουμε το καθήκον και προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτή την πορεία και σε αυτούς τους τομείς. Για μας, το περιβάλλον αποτελεί αναπαλλοτρίωτο, συλλογικό πόρο της κοινωνίας.
 

Χιλιάδες «κλικ» για το περιβάλλον

η μεγάλη καταστροφή που έχει συντελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και τις πρώτες καλές πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος, που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στη Νότιο Αμερική, κατέγραψαν με χιλιάδες φωτογραφίες, εκθέσεις και διαλέξεις τα μέλη της ελληνικής ΜΚΟ Green Project.

Χιλιάδες «κλικ» για το περιβάλλον
Σε ένα μαραθώνιο οδοιπορικό διάρκειας 52 ημερών, τα μέλη της οργάνωσης διένυσαν 17.000 χιλιόμετρα σε οκτώ χώρες και επισκέφθηκαν όλα τα σημεία της ηπείρου με περιβαλλοντικό ενδιαφέρον για να καταγράψουν τα δισεπίλυτα προβλήματα που έχει προκαλέσει η ανεξέλεγκτη παρέμβαση του ανθρώπου και να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες στο θέμα της προστασίας του πλανήτη. Βασικό θέμα του ταξιδιού, που έγινε πέρυσι το καλοκαίρι, ήταν η γεωποικιλότητα στη βιοποικιλότητα, καθώς η Νότιος Αμερική είναι μία από τις πλουσιότερες περιοχές σε γεωλογικά στοιχεία, με σημαντικά κοιτάσματα και εναλλαγές τοπίων, ενώ ταυτόχρονα φιλοξενεί μια τεράστια ποικιλία φυτών και ζώων.
Το οδοιπορικό των μελών του Green Project επιβεβαίωσε σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση της καταστροφής και της υποβάθμισης που εισπράττουν όσοι παρακολουθούν τα περιβαλλοντικά θέματα από μακριά. Οι φυσικοί πόροι της Νοτίου Αμερικής εξαντλούνται λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας και οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή είναι πλέον φανερές. Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου εξαφανίζεται και τα νερά του ποταμού έχουν μολυνθεί από το πετρέλαιο. Το νέφος στη Λίμα, την πρωτεύουσα του Περού, είναι τόσο πυκνό που κόβεται με το μαχαίρι, ενώ ο παγετώνας Περίτο Μορένο στις Ανδεις, ο οποίος προστατεύεται από την UNESCO, λιώνει πλέον πιο γρήγορα από όσο σχηματίζεται. «Η πραγματικότητα είναι χειρότερη από ό,τι την είχαμε φανταστεί στον Αμαζόνιο και σε κάποια άλλα σημεία της Νοτίου Αμερικής. Είναι διαφορετικό να βλέπεις κάποια πράγματα στην τηλεόραση και διαφορετικό να τα ζεις. Λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης αυτός ο τόσο πλούσιος τόπος υποβαθμίζεται συνεχώς», λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Green Project Ιωάννης Τζώρτζης.
Τα μέλη του Green Project δεν γύρισαν, πάντως, από το ταξίδι τους φέρνοντας μόνο άσχημα νέα. Είδαν και τις μεθόδους που έχουν υιοθετηθεί από τις κυβερνήσεις των χωρών για να παράγουν ενέργεια με τρόπους φιλικούς προς το περιβάλλον. Ο κ. Τζώρτζης εντυπωσιάστηκε από την ιδέα των Κολομβιανών να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από τους κεραυνούς και από τα φωτοβολταϊκά που έχουν τοποθετηθεί στα, φτιαγμένα από καλάμια, τεχνητά νησιά Ούρος στη λίμνη Τιτικάκα. «Από τη μια πλευρά οι χώρες αυτές πρέπει να σεβαστούν τους περιβαλλοντικούς πνεύμονες τους και από την άλλη έχουν τεράστιους πληθυσμούς να θρέψουν, οπότε πρέπει να βοηθηθούν από τις ανεπτυγμένες χώρες για να μη χρειαστεί να εξαντλήσουν τους φυσικούς πόρους τους. Το καλό είναι ότι έχει αρχίσει η προσπάθεια να σταματήσουν οι γρήγοροι ρυθμοί με τους οποίους γίνεται η εκμετάλλευση στον Αμαζόνιο, ενώ έχει ξεκινήσει και η γενικότερη συζήτηση για το περιβάλλον, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο φυσικός πλούτος είναι ελκυστικός και για τον τουρισμό», λέει.
<p>  Τα μέλη του Green Project στη λίμνη Ουγιούνι στη Βολιβία. Είναι η μεγαλύτερη λίμνη αλατιού στον κόσμο και το οικοσύστημά της αναμένεται να απειληθεί από τις εξορύξεις που θα γίνουν για την εκμετά
Τα μέλη του Green Project στη λίμνη Ουγιούνι στη Βολιβία. Είναι η μεγαλύτερη λίμνη αλατιού στον κόσμο και το οικοσύστημά της αναμένεται να απειληθεί από τις εξορύξεις που θα γίνουν για την εκμετάλλευση πλούσιων κοιτασμάτων λιθίου
Κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού τους, τα μέλη του Green Project παρουσίασαν μια κινητή έκθεση φωτογραφίας και έδωσαν διαλέξεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Κίτο, στην Μπογκοτά, στη Λα Παζ, στην Μπραζίλια, στο Μοντεβιδέο και στο Μπουένος Αϊρες.
  Τα νησιά της λίμνης Τιτικάκα, στα οποία κατοικεί η φυλή Ούρος, είναι τεχνητά και κατασκευασμένα από καλάμι. Η κυβέρνηση του Περού αποφάσισε να εκμεταλλευτεί με θετικό τρόπο το φυσικό περιβάλλον τοπο


Τα νησιά της λίμνης Τιτικάκα, στα οποία κατοικεί η φυλή Ούρος, είναι τεχνητά και κατασκευασμένα από καλάμι. Η κυβέρνηση του Περού αποφάσισε να εκμεταλλευτεί με θετικό τρόπο το φυσικό περιβάλλον τοποθετώντας φωτοβολταϊκά στις καλύβες και τις ελεύθερες εκτάσεις των νησιών
Τα συμπεράσματα των μελών του Green Project από το ταξίδι στη Νότιο Αμερική παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα που συνδιοργανώθηκε με την Ελληνική Επιτροπή της UNESCO για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η ημερίδα, με θέμα «Προκλήσεις για την Ελλάδα και ευκαιρίες για ένα βιώσιμο μέλλον», άρχισε στις 12 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο «Κρανιδιώτης» του υπουργείου Εξωτερικών και ολοκληρώθηκε στις 8 το βράδυ με τα εγκαίνια της έκθεσης περιβαλλοντικής φωτογραφίας «Green Project στη Νότιο Αμερική. Ενα οδοιπορικό», που φιλοξενείται στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Δενδροφυτεύσεις: «Πλουσιότερη» κατά 4.500 δέντρα η Πάρνηθα


Περισσότερα από 4.500 δενδρύλλια κεφαλλινιακής ελάτης έχουν φυτευτεί στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας με τη βοήθεια εθελοντών από τον περασμένο Νοέμβριο.

Επίσης, έχουν φυτευτεί χιλιάδες σπόροι ελάτης σε επιλεγμένα σημεία στο πρότυπο πρόγραμμα που διοργανώνει φέτος ο φορέας διαχείρισης του εθνικού δρυμού με την υποστήριξη της διεύθυνσης αναδασώσεων της περιφέρειας Αττικής και του Παρατηρητηρίου Πάρνηθα που αποτελεί μια πρωτοβουλία του ΣΚΑΪ, της οργάνωσης WWF και της Καθημερινής.

Το πρόγραμμα αναβάλλεται τα τελευταία Σαββατοκύριακα λόγο δυσμενών καιρικών συνθηκών και αναμένεται να συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Μαρτίου.

Το πρόγραμμα έχει πάρει παράταση και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάιο.

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Επιλέγοντας τρόφιμα «φιλικά προς το περιβάλλον»


Ποιο είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του φαγητού μας;



Είναι βέβαιο ότι γνωρίζετε ότι πολλά τρόφιμα κάνουν κακό στην υγεία σας. Αλήθεια όμως, γνωρίζατε ότι πάρα πολλά τρόφιμα κάνουν κακό στο περιβάλλον;

Σύμφωνα με σειρά εκθέσεων του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης "Environmental Impact of Products" (EIPRO - «Επιπτώσεις των Προϊόντων στο Περιβάλλον»), οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν από την παραγωγή και την κατανάλωση τροφίμων ανέρχονται στο 22% - 31% της συνολικής παραγωγής εκπομπών στις 27 χώρες - μέλη.

Αυτό είναι το λεγόμενο «αποτύπωμα» των τροφίμων που περνούν από το τραπέζι μας.

Το μεγαλύτερο «αποτύπωμα» έχει το κρέας και τα προϊόντα του, ενώ ακολουθούν τα γαλακτοκομικά: γάλα, βούτυρο, τυρί. Τα προϊόντα αυτά υπολογίζεται πως ευθύνονται για το 14% επί του συνόλου των εκπομπών της Ε.Ε. Το μικρότερο «αποτύπωμα» έχουν τροφές που βασίζονται στα φυτά: λαχανικά, σπόροι πάσης φύσεως, αλεύρι, ψωμί κ.ο.κ.

Όσο για τα ψάρια, υπάρχουν διαβαθμίσεις... φιλικότητας προς το περιβάλλον, που εξαρτώνται από μια σειρά παραγόντων, όμως γενικά, σύμφωνα με τις εκθέσεις EIPRO, αυτά που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη επεξεργασία - π.χ. τα κατεψυγμένα- είναι και αυτά με το μεγαλύτερο αποτύπωμα.

Η αξιολόγηση
Πώς όμως υπολογίζεται πόσο επιβαρύνουν το περιβάλλον τα τρόφιμα που επιλέγουμε; Μέσω της διαδικασίας που είναι γνωστή ως Αξιολόγηση Κύκλου Ζωής (LCA). Στο πλαίσιο αυτής δεν υπολογίζονται μόνο οι επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον η διαδικασία παραγωγής ενός προϊόντος αυτή καθαυτή, αλλά αναλύονται όλα τα στάδια... από την παραγωγή στην κατανάλωση: η μεταφορά, η επεξεργασία, η συσκευασία, η κατάψυξη κ.λπ.

Επιλέγοντας πιο «πράσινα» τρόφιμα
«Χρυσός κανόνας» για την επιλογή τροφίμων που επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον δεν υπάρχει, όμως σε γενικές γραμμές ισχύει ότι η κατανάλωση λιγότερου κρέατος και περισσότερων λαχανικών είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Από τα ζωικά προϊόντα, το γάλα είναι αυτό με το μικρότερο αποτύπωμα, ενώ ένα κιλό μπακαλιάρος είναι περιβαλλοντικά προτιμότερος από ένα κιλό κοτόπουλο.

Οι πατάτες και τα λαχανικά έχουν το μικρότερο περιβαλλοντικό τίμημα ανά κιλό προϊόντος. Στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει δωρεάν εργαλεία υπολογισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των τροφίμων ανά κατηγορία, τα οποία θα τον βοηθήσουν να κάνει πιο «πράσινες» -και γιατί όχι, πιο υγιεινές- επιλογές.

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

40 δισ. κιλοβατώρες εξοικονομούν οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας

Η μετάβαση στους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας θα εξοικονομήσει στους πολίτες της ΕΕ σχεδόν 40 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες, δηλαδή ενέργεια που αντιστοιχεί στην κατανάλωση 11 εκατομμυρίων νοικοκυριών, επεσήμανε ο Επίτροπος Ενέργειας, Έτινγκερ, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Ιωάννη Τσουκαλά.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η αντικατάσταση των λαμπτήρων, θα συμβάλει στην οικονομία της ΕΕ, καθώς υπολογίζεται να αποφέρει περίπου πέντε έως 10 δισ. ευρώ μέσω της εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Ωστόσο, όπως εκτιμά η Κομισιόν η κατάργηση των λαμπτήρων πυρακτώσεως μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις 2.000 - 3.000 ατόμων που απασχολούνται στη βιομηχανία παραγωγής λαμπτήρων.

Τονίζεται ότι ενώ στην ΕΕ παράγονται ευρέως βελτιωμένοι λαμπτήρες πυρακτώσεως με τεχνολογία αλογόνων, οι συνεπτυγμένων διαστάσεων λαμπτήρες φθορισμού και οι λαμπτήρες LED παράγονται κυρίως εκτός ΕΕ, ως επί το πλείστον στην Κίνα και στην Ινδία.

Σχολιάζοντας την απάντηση του Επιτρόπου, ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε σχετικά: «Η μετάβαση από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως σε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας αναμένεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές και στην ευρωπαϊκή οικονομία, μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας, και να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο και σε αυτό το πεδίο φαίνεται ότι η Ευρώπη χάνει τη μάχη της «πράσινης βιομηχανίας» και αρκείται στην «πράσινη κατανάλωση», εισάγοντας τεχνολογικά προϊόντα που παράγονται εκτός Ευρώπης, την ίδια ώρα που τα ευρωπαϊκά εργοστάσια κλείνουν. Η ενεργειακή αποδοτικότητα και η οικολογική στροφή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αποτελούν μονόδρομο, ωστόσο πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν αρκεί να νομοθετούμε υπέρ της ενεργειακής απόδοσης αλλά και να φροντίζουμε οι πολύτιμες θέσεις εργασίας και η ερευνητική και τεχνολογική πρωτοπορία, να παραμένουν στην ΕΕ».

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Συνεχίζουμε τις αναδασώσεις


Ο ΣΚΑΪ, έως και τον Μάρτιο, οργανώνει σειρά αναδασώσεων σε όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, στις 20 Φεβρουαρίου δενδροφυτεύουμε σε Αθήνα (Πεντέλη), Καλαμάτα, Ρόδο και Ζάκυνθο.

Στην Αθήνα
Κυριακή 20 Φεβρουαρίου αναδασώνουμε στην Πεντέλη.
Η δράση γίνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με τον Σύνδεσμο για την Προστασία και Ανάπλαση της Πεντέλης με την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών.
Τόπος: η περιοχή Ιταλικά Οχυρά ένα ύψωμα που βρίσκεται νότια από το μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας. Θα φυτευτούν 15.000 νέα φυτά.
Σημείο συνάντησης: μπροστά από το από το μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας
Ώρα συνάντησης: 11 το πρωί
Οι εθελοντές επίσης, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το αστικό λεωφορείο 446, το οποίο ξεκινάει από το σταθμό του Ηλεκτρικού στο Μαρούσι και θα πρέπει να αποβιβαστούν στη στάση στην πλατεία της Παλιάς Πεντέλης.

Στην Καλαμάτα
Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου ο ΣΚΑΪ, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Καλαμάτας και το Ράδιο Μεσσήνη 93 αναδασώνουν στην περιοχή Μπόροβα του Ταϋγέτου. Θα φυτευτούν 10.000 φυτά. Μετά τις καταστροφικές φωτιές του 2007 επιστρέφουμε και αναδασώνουμε εκεί που υπάρχει ανάγκη.
Σημείο συνάντησης: 32ο χιλιόμετρο της οδού Καλαμάτας- Σπάρτης.
Ώρα συνάντησης: 11 το πρωί.
Μετά το τέλος της αναδάσωσης θα δοθεί τσάι και φασολάδα.

Στη Ρόδο
Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου δενδροφυτεύουμε στη Ρόδο. Θα φυτευτούν 20.000 νέα φυτά σε μια περιοχή που κάηκε το καλοκαίρι του 2008. Η δενδροφύτευση θα γίνει στην περιοχή του φράγματος της Ρόδου κοντά στο χωριό Λάερμα.
Η δράση αυτή οργανώνεται από τον ΣΚΑΪ 100.3 σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Ελλάδας και το ραδιοφωνικό σταθμό Sky 100. Εκείνες τις ημέρες θα γίνει και το ορεινό φεστιβάλ της Ρόδου κοντά στο χωριό Λάερμα με παραδοσιακά προϊόντα.
Σημείο συνάντησης: Σημείο συνάντησης Φράγμα Λαδουρά στο χωριό Λάερμα.
Ώρα συνάντησης: 11 το πρωί.

Στη Ζάκυνθο
Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου δενδροφυτεύουμε στη Ζάκυνθο. Θα φυτευτούν 5.000 νέα φυτά. Η δενδροφύτευση θα γίνει σε δασική έκταση κοντά στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Γκριμνών. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Αναφωνήτρια. Η δράση αυτή οργανώνεται από τον ΣΚΑΪ 100.3 σε συνεργασία με το Δασαρχείο Ζακύνθου και το ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ Ζακύνθου 90.2.
Ώρα συνάντησης: 11 το πρωί.

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Μήπως πρέπει να γλιτώσουμε τον εμφύλιο;

H εικόνα της Αθήνας αυτές τις μέρες ξεδιπλώνει την απόλυτη αξιακή παρακμή που ζούμε και την παντελή έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ μας. Συμπτώματα και τα δύο του αδιεξόδου που έχουμε περιέλθει.

Μοιάζει σα να μη μπορεί να ακούσει κανένας κανέναν πια. Οι έμποροι αργοπεθαίνουν στα άδεια μαγαζιά. Αλλά οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες κλείνουν τα μάτια και τ' αφτιά και απεργούν. Αυτοί οι εργαζόμενοι θα πάρουν λιγότερο δώρο. Αλλά οι τιμές στα μαγαζιά παραμένουν στα ύψη.

Είναι η νοοτροπία που μας δίδαξε το κράτος του Παπανδρέου, του Μητσοτάκη, του Σημίτη και του Καραμανλή. Οτι έκαναν αυτοί και οι υπουργοί τους. Οτι κάνει και η σημερινή κυβέρνηση. Μεγάλα λόγια με υψηλά νοήματα για να ακούγονται σπουδαία και φαύλα έργα με μόνο στόχο το ίδιο ώφελος. "Πάτα επί πτωμάτων, μη σε νοιάζει ο διπλανός σου, βολέψου εσύ κι άσε τους άλλους να καίγονται".

Αυτό έκαναν όσοι μας κυβέρνησαν,αυτό κάναμε και 'μεις ως κοινωνία. Αυτό έγινε το μοντέλο διαβίωσης μας. Μάθαμε όχι να ζούμε μαζί αλλά να επιδιώκουμε την αφαίμαξη του διπλανού μας. Μόνο που σήμερα αυτό "δεν περνάει". Γιατί τα δανεικά που σκόρπιζαν οι κυβερνώντες για να αγοράζουν τις ψήφους και τις συνειδήσεις μας τελείωσαν. Αρα πρέπει να ξαναβρούμε την ουσία. Και είναι δύσκολο γιατί την έχουμε ξεχάσει. Πάνε πολλά χρόνια από τότε που μετράγαμε-εκτός από το δικό μας-το δίκιο ή την επιβίωση του διπλανού. Σήμερα δε γίνεται αλλιώς. Γιατί αν δεν υπάρξει ο διπλανός δε θα υπάρξουμε και μεις. Δε θα ξανάρθει ο "εξάγγελος από ψηλά" να μας γεμίσει το μυαλό υποσχέσεις και παροχές από δανεικά. Θα πρεπεί να στραφούμε στο διπλανό μας.Να παλέψουμε και για τη δική του επιβίωση για να σωθούμε και εμείς.

Οσο πιό γρήγορα βρούμε αυτό το συνεκτικό κρίκο, αυτή τη χαμένη αξία της ζωής τόσο πιο πιθανό είναι να σωθούμε. Οσο αργούμε τόσο λιγότεροι-και ειναι άγνωστο ποιοί-θα τα καταφέρουμε. Κι ο καθένας που "χάνεται" στα χρέη, στα δάνεια που "κοκκινίζουν" ή στην ανεργεία συμπαρασύρει πολλούς ακόμα. Κι ας μη φαίνεται.