Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

Αυξάνεται και πάλι ο ρυθμός αποδάσωσης του Αμαζονίου


Έπειτα από τρία χρόνια μείωσης, ο ρυθμός αποψίλωσης του τροπικού δάσους της Αμαζονίας αυξήθηκε φέτος και πάλι. Η επιδείνωση ίσως οφείλεται και στην οικονομική κρίση, η οποία αναγκάζει τους αγρότες να προχωρούν όλο και περισσότερο μέσα στο δάσος.

Δορυφορικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι στη διάρκεια του 12μηνο που έληξε τον Ιούλιο καταστράφηκαν 11.968 τετραγωνικά χιλιόμετρα πυκνής βλάστησης, έκταση αυξημένη κατά 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πριν από έναν χρόνο.

Η κυβέρνηση θεωρεί μη ικανοποιητικά τα νούμερα, υποστηρίζει όμως ότι η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα. «Πολλοί περίμεναν αύξηση της τάξης του 30-40%, καταφέραμε όμως να τη σταθεροποιήσουμε» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κάρλος Μινκ. «Θέλουμε να ρίξουμε τα νούμερα ακόμα περισσότερο. Θέλουμε μηδενική αποδάσωση» διαβεβαίωσε.

Τα τρία προηγούμενα χρόνια ο ρυθμός αποψίλωσης ακολουθούσε πτωτική τάση.

Τη νέα εκτίμηση ανακοίνωσε το Σάββατο το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Ερευνας της Βραζιλίας, το οποίο φαίνεται να συμφωνεί με την κυβέρνηση ότι η κατάσταση θα μπορούσε να είναι χειρότερη.

«Υπήρχαν πολλές πυρκαγιές στο δεύτερο εξάμηνο του 2007, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη αύξηση της αποδάσωσης» δήλωσε ο Γκιλμπέρτο Καμάρα του Ινστιτούτου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, οι υψηλές τιμές των καταναλωτικών προϊόντων στη Βραζιλία αναγκάζουν τους αγρότες να αναζητούν νέες εκτάσεις για καλλιέργεια σόγιας και βοσκοτόπια.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει την παράνομη υλοτόμηση, η κυβέρνηση ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση, με τη συμμετοχή της αστυνομίας και επιθεωρητών περιβάλλοντος, η οποία ονομάστηκε «Τόξο της Φωτιάς»

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Συνεχείς οι αποκολλήσεις παγόβουνων στην Αρκτική



Τεράστιο τμήμα υφαλοκρηπίδας αποκολλήθηκε από το νησί Έλλεσμερε στην Αρκτική και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο.
Το τεράστιο παγόβουνο Markham των 50 τετρ. χιλιομέτρων, που για χιλιάδες χρόνια άντεξε στις κλιματικές αλλαγές του πλανήτη, αποκολλήθηκε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της μεταβολής των θαλασσίων υδάτων, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Οι αλλαγές αυτές είναι μη αναστρέψιμες υπό τις σημερινές κλιματικές συνθήκες» δήλωσε ο δρ. Ντέρεκ Μίλλερ του Πανεπιστημίου Τρεντ, συμπληρώνοντας ότι «τα σημαντικά αυτά κλιματικά φαινόμενα υπογραμμίζουν τη σφοδρότητα των αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στον Αρκτικό κύκλο».
Την ίδια τύχη με το παγόβουνο Markham είχαν στο παρελθόν κι άλλα τμήματα του παγωμένου Βόρειου Πόλου, όπως τα παγόβουνα Serson και Ward Hunt, ενώ τα τελευταία 100 χρόνια έχει παρατηρηθεί υποχώρηση των επιπέδων του πάγου κατά 90%. Το μεγαλύτερο τμήμα στην περιοχή χάθηκε μέσα σε 20 χρόνια, κατά τη θερμή περίοδο των δεκαετιών του 30-40.
Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, οι σημερινές τιμές των θερμοκρασιών στην Αρκτική ξεπερνούν ακόμη και εκείνες του 30 και προειδοποιούν ότι το λιώσιμο των πάγων θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ταχύτητα.
Τα αποτελέσματα από τη μείωση του πάγου στον αρκτικό κύκλο θα έχει παγκόσμια καταστροφικά αποτελέσματα, καθώς η Γη θα μείνει εκτεθειμένη στον Ήλιο και θα αδυνατεί να ελέγχει τη θερμοκρασία του κλίματος του πλανήτη.

Νέα εκτίμηση για την άνοδο της στάθμης των νερών



Μια πιο συντηρητική εκτίμηση –σε σχέση με πολλές άλλες– για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών φέρνει στην επιφάνεια έρευνα που πραγματοποίησαν τα πανεπιστήμια του Colorado και της Montana.
Σύμφωνα με την νέα έρευνα, μέχρι το 2100 η στάθμη θα αυξηθεί μέχρι και 2 μέτρα, ωστόσο επισημαίνουν ότι και αυτή η προοπτική δεν κάνει την κατάσταση λιγότερο ανησυχητική.
Οι επιστήμονες έχουν οδηγηθεί στο νέο συμπέρασμα εξετάζοντας το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας, των μικρότερων παγετώνων, καθώς επίσης και την άνοδο της στάθμης λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του νερού.
Ο Tad Pfeffer, από το Ινστιτούτο Αρκτικής και Αλπικής Έρευνας του πανεπιστημίου του Colorado , του οποίου η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, επισημαίνει ωστόσο ότι υπάρχει και ένας αστάθμητος παράγοντας που δεν έχει ληφθεί υπ’ όψη από την έρευνα. Πρόκειται για τη «δυναμική» των πάγων που δεν λιώνουν αλλά που κομμάτια τους αποσπώνται από το μεγάλο σώμα πάγου και φεύγουν προς τον ωκεανό.
Η έρευνα του Pfeffer ανήκει στις «αισιόδοξες», όμως πολλές άλλες έρευνες έχουν εκτιμήσει ότι η στάθμη του νερού στον πλανήτη θα ανέβει μέχρι και έξι μέτρα, μέχρι το τέλος του αιώνα.
Ο Pfeffer θεωρεί ότι αυτές οι εκτιμήσεις δεν έχουν ρεαλιστική βάση, όμως οι προβλέψεις του για το τι θα σημαίνει ακόμη και η δική του συντηρητική εκτίμηση, κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι. Μία αύξηση μέχρι 2 μέτρα θα έφερνε μεγάλες καταστροφές σε παράκτιες περιοχές, όπου κατοικούν εκατομμύρια ανθρώπων.
Για παράδειγμα περιοχές του Μπαγκλαντές, της Κίνας και άλλων χωρών θα υπέφεραν σοβαρό πλήγμα, ενώ παραθαλάσσιες πόλεις όπως η Νέα Ορλεάνη, το Άμστερνταμ και η Βενετία θα «πνίγονταν».
Μιλώντας στο Reuters, o Pfeffer σημείωσε ότι «μέρη του Τρίτου Κόσμου, όπου ζουν και καλλιεργούν τροφή, μεγάλοι πληθυσμοί, θα είναι εκείνα που θα υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες».

Αφαιρέθηκαν 14 “γαλάζιες σημαίες”



Επιδείνωση στην φροντίδα προς το περιβάλλον και τους λουόμενους από του αρμόδιους σηματοδοτεί η αφαίρεση 14 «γαλάζιων σημαιών» από ισάριθμες ελληνικές παραλίες.
Η απόφαση για την αφαίρεση, ήρθε μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν επιθεωρητές του προγράμματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Στις παραλίες διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις στην παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και τους επισκέπτες και γενικότερα έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους των διαχειριστών, για την τήρηση κανόνων καθαριότητας, για ελλείψεις στην καθαριότητα, στην πληροφόρηση του κοινού, στην προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου.
Οι παραλίες από τις οποίες αφαιρέθηκαν οι «γαλάζιες σημαίες» είναι οι εξής:
- Αντρίνα - Σκόπελος Μαγνησίας
- Παπά Νερό, Νταμούχαρη, Μυλοπόταμος και Αγ. Ιωάννης - Μούρεσι Μαγνησίας
- Μαλάκι - Αρτέμιδα Μαγνησίας
- Κοκκώνι - Βέλο Κορινθίας
- Τροκαντερό - Ιτέα Φωκίδας
- Αγ. Γαβριήλ/Ψαλίδι και Κρητικά 3/Μπαρμπαγιάννης - Κω Δωδεκανήσου
- Ορνός - Μύκονος Κυκλάδων
- Καρφάς, Αγ. Φωτεινή και Μέγας Λιμνιώνας - Άγιος Μηνάς Χίου

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Σε καλό δρόμο φαίνεται να οδεύει η Ελλάδα στον τομέα της ανακύκλωσης


Με ολοένα και γοργότερους ρυθμούς «τρέχει» η ανακύκλωση στην Ελλάδα και η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας στον συγκεκριμένο τομέα κρίνεται ικανοποιητική έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.
Τα παραπάνω τόνισε ο τέως πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Θεμιστοκλής Λέκκας, στη διάρκεια ομιλίας του στο ECO Forum: Δημόσιες Αρχές και Περιβάλλον, που διοργανώνει η Helexpo, στο πλαίσιο της 73ης ΔΕΘ.Φέτος, υπολογίζεται να αξιοποιηθεί στην Ελλάδα ποσοστό 40% των υλικών συσκευασίας, ήτοι 400.000 τόνοι, από το 1 εκατ. τόνους που απορρίπτονται, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός έφθασε τους 340.000 τόνους, τόνισε ο κ. Λέκκας.
Υπενθύμισε ότι στόχος της ΕΕ είναι το 2011 να αξιοποιείται στη χώρα μας το 60% των υλικών συσκευασίας, με το 55% να πηγαίνει για ανακύκλωση και το υπόλοιπο 5% να διατίθεται για ενεργειακή αξιοποίηση. Διευκρίνισε ότι υπάρχουν σκέψεις το ποσοστό του 5% να αυξηθεί.Αναφορικά με την ανακύκλωση πλαστικού στην Ελλάδα, ο κ. Λέκκας επεσήμανε ότι φέτος υπολογίζεται να ανακυκλωθούν 16,5 χιλιάδες τόνοι, έναντι μόλις 5,6 χιλιάδων πέρυσι, ενώ υπενθύμισε ότι στόχος είναι το συγκεκριμένος αριθμός να φθάσει σε 45.000 τόνους το 2012.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε χρόνο κυκλοφορούν στην αγορά 47,7 εκατ. τόνοι πλαστικού, με το 37% να είναι υλικά συσκευασίας, εκ των οποίων οι 19 εκατ. τόνοι πάνε στα σκουπίδια. Από αυτούς τους 19 εκατ. τόνους, οι 9 εκατ. τόνοι ανακτώνται και οι υπόλοιποι 10 εκατ. τόνοι απορρίπτονται. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι το 7% της συνολικής πετρελαϊκής παραγωγής χρησιμοποιείται για παραγωγή πλαστικών και ότι σε κάποιες κατηγορίες πλαστικών η ανακύκλωσή τους απαιτεί περισσότερη ενέργεια από αυτήν που χρειάζεται για να παραχθούν.
Πρόσθεσε δε ότι η θερμική αξία του πλαστικού είναι περίπου ίση με το φυσικό αέριο και μεγαλύτερη από αυτήν του πετρελαίου. Στο πλαίσιο αυτό είπε, ότι η καύση των πλαστικών εξοικονομεί εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ενέργεια και πιθανώς έτσι να συμβάλλει στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Στο ποσό των 48-50 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις που έγιναν την τελευταία πενταετία στην ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας στη χώρα μας, τόνισε κατά την ομιλία του ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), Γιάννης Ραζής.Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι φέτος υπολογίζεται πως η ανακύκλωση της ΕΕΑΑ θα καλύψει 7 εκατ. κατοίκους, με 500 συμβεβλημένους δήμους, 19 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), 75.000 κάδους, 250 οχήματα και 750 θέσεις εργασίας.

Κυριακή 10 Αυγούστου 2008

Ανακύκλωση τώρα!

Τα ηλεκτρονικά απορρίμματα είναι μια πραγματική πληγή, με την οποία σπάνια ασχολούμαστε. Η αλματώδης αύξηση στις πωλήσεις των ηλεκτρονικών συσκευών (υπολογιστές, τηλεοράσεις, οθόνες, εκτυπωτές, αλλά και ψυγείων, κουζινών κ.ά.) έχει δημιουργήσει έναν πολύ μεγάλο όγκο σκουπιδιών, τα οποία στη χώρα μας δυστυχώς σπανιότατα ανακυκλώνονται. Ευτυχώς, τον τελευταίο χρόνο έχουν αρχίσει να γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση - έστω και καθυστερημένα, και καλό είναι όλοι να βάλουμε το χεράκι μας.

Η πιο συνηθισμένη κατάληξη μιας παλιάς ηλεκτρονικής συσκευής είναι οι κάδοι σκουπιδιών των δήμων. Κάτι τέτοιο αποτελεί πραγματικό οικολογικό έγκλημα, καθώς εκτός από το ότι οι συσκευές αυτές είναι κατασκευασμένες από υλικά που δεν αποικοδομούνται (πλαστικό, σίδερο κ.ά.), περιέχουν και αρκετές εξαιρετικά επικίνδυνες ουσίες (κυρίως διάφορα βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδο, κάδμιο ή υδράργυρο). Ουσιαστικά αποτελούν μικρές οικολογικές «βόμβες», που μπορούν να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, κάθε χρόνο παράγονται περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών απορριμμάτων παγκοσμίως, ενώ στην Ε.Ε. τα απόβλητα από ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη θα φτάσουν μέχρι το 2010 τους 12 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Ειδικά στην Ελλάδα, παράγονται περίπου 200.000 τόνοι, ενώ πολύ γρήγορη είναι η αύξηση αυτών των αριθμών σε ποσοστό 3-5% ετησίως.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η συλλογή και διαχείριση των ηλεκτρονικών απορριμμάτων είναι ευθύνη των εταιρειών που τα πωλούν, αλλά και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στόχος είναι η συλλογή τουλάχιστον 4 κιλών απορριμμάτων του είδους ανά κάτοικο ετησίως και η δραστική μείωση του όγκου που φτάνει στο περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν δημιουργηθεί αρκετές μονάδες συλλογής και επεξεργασίας (επισκευή, αποσυναρμολόγηση, ανακύκλωση), ειδικά μέσω της εταιρείας Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., το site της οποίας βρίσκεται στη διεύθυνση www.electrocycle.gr. Στη δράση αυτή συμμετέχουν πάρα πολλοί δήμοι, λίγες όμως ιδιωτικές εταιρείες που εμπορεύονται σχετικά προϊόντα.

Στη διεύθυνση αυτή μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τη διαδικασία συλλογής ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών, αλλά και να βρει τα πλησιέστερα σημεία στο σπίτι του για να μεταφέρει τις συσκευές που δεν χρειάζεται πια. Ειδικά για τις εταιρείες, υπάρχει ειδική διαδικασία την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν και περιγράφεται αναλυτικά στη σχετική ενότητα.

Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

Ολοκληρώθηκε η εθνική απογραφή αερίων του θερμοκηπίου

Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο



Ολοκληρώθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ η εθνική απογραφή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο, για την οποία είχε πρόσφατα ξεσπάσει κόντρα ανάμεσα στο Γιώργο Σουφλιά και τον επίτροπο Περιβάλλοντος της ΕΕ Σταύρο Δήμα.

Η τεχνική έκθεση και όλα τα απαιτούμενα στοιχεία υποβλήθηκαν έγκαιρα στον ΟΗΕ στις 7 και 14 Απριλίου, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου την Τρίτη.

«Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση του Εθνικού μας Συστήματος Απογραφών των αερίων του θερμοκηπίου, το οποίο πληροί όλες τις προδιαγραφές που προβλέπονται από το Πρωτόκολλο του Κυότο. Προσέλαβε ως τεχνικό σύμβουλο τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και ενίσχυσε σημαντικά με ειδικούς επιστήμονες την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου για την κλιματική αλλαγή, καταλήγει η ανακοίνωση».

Στα μέσα Ιανουαρίου ο Σταύρος Δήμας είχε προειδοποιήσει τη Βουλή ότι η Ελλάδα κινδύνευε με διασυρμό αν δεν εφάρμοζε αξιόπιστο σύστημα μέτρησης των ρύπων από τη βιομηχανία.

Ο επίτροπος Περιβάλλοντος είχε τότε συνταχθεί με τη θέση της WWF, η οποία είχε επικαλεστεί έκθεση του ΟΗΕ που επικρίνει το ελληνικό σύστημα μέτρησης των αερίων του θερμοκηπίου. Υποστήριξε μάλιστα ότι η αναξιοπιστία του συστήματος έθετε σε κίνδυνο την αγορά εμπορίας ρύπων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννυ Ποδηματά είχε δηλώσει το Μάρτιο πως «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα από τις 141 που έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο του Kιότο, που παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Συμμόρφωσης, επειδή δεν διαθέτει ένα αξιόπιστο σύστημα καταγραφής εκπομπών».

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, «οι συνολικές εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου της χώρας μας το 2006 ανέρχονται σε 133,11 μεγατόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα. Οι εκπομπές αυτές αντιστοιχούν σε αύξηση κατά 24,6% ως προς το έτος βάσης (1990) και βρίσκονται κάτω από την υποχρέωση της χώρας που αποτελεί και τον εθνικό μας στόχο, δηλαδή αύξηση 25% για την περίοδο 2008 - 2012. Με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα που εφαρμόζει το ΥΠΕΧΩΔΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η χώρας μας θα είναι συνεπής με τους στόχους του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Η έκθεση της εθνικής απογραφής αναφέρεται στις εκπομπές του έτους δύο χρόνια πριν το τρέχον έτος, δηλαδή φέτος υποβάλλεται η έκθεση για το έτος 2006.

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Ναυσιπλοΐα και αερομεταφορές

Η διεθνής συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής που θα διαδεχτεί το Πρωτόκολλο του Κιότο το 2012 θα πρέπει να συμπεριλάβει τις και τις εκπομπές καυσαερίων από τα αεροπλάνα και τα πλοία, αποφάσισαν 160 χώρες στη διάσκεψη που πραγματοποίησε ο ΟΗΕ στην Ταϊλάνδη.

Όπως μεταδίδει από τη Μπανγκόκ το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το προσχέδιο της τελικής διακήρυξης αναφέρει ότι οι χώρες που συμμετέχουν στην προσπάθεια πρέπει να διερευνήσουν το πώς θα «περιορίσουν ή θα μειώσουν» τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την αεροπλοΐα και τη ναυσιπλοΐα.

Οι δύο αυτοί τομείς της οικονομίας, που είχαν εξαιρεθεί από το Κιότο λόγω δυσκολιών στον γεωγραφικό προσδιορισμό τους, εκτιμάται ότι ευθύνονται για περίπου 3% των παγκόσμιων εκπομπών.

Στη μεγάλη σύνοδος για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο στο Μπαλί, οι ΗΠΑ και οι αναπτυσσόμενες χώρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με στόχο την υπογραφή της τελικής, δεσμευτικής συμφωνίας στα τέλη του 2009 στην Κοπεγχάγη.

Η σύνοδος της Μπανγκόκ είχε τον επίσημο στόχο να θέσει το σχέδιο εργασίας για την επίτευξη των αόριστων στόχων του Μπαλί. Η διακήρυξη της συνόδου προβλέπει τρεις συναντήσεις το 2009 πριν από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης.

Σχεδόν όλες οι χώρες που μετέχουν στη Συνθήκη-Πλαίσιο του ΟΗΕ κατά της κλιματικής αλλαγής συμφωνούν ότι η συζήτηση για τα νέα όρια στην εκπομπή CO2 θα πρέπει να περιμένει μέχρι την ανάληψη καθηκόντων του νέου Αμερικανού προέδρου τον Ιανουάριο.

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

Οικολογικές σακούλες θα χρησιμοποιηθούν πιλοτικά σε σούπερ μάρκετ της Αθήνας


Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη σήμερα από τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη με εκπροσώπους εννέα αλυσίδων σούπερ μάρκετ με σκοπό να αντικατασταθούν οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούνται στα σούπερ μάρκετ με άλλες πιο φιλικές στο περιβάλλον.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά για ένα τρίμηνο από τις 14 Απριλίου. Αν τα αποτελέσματα κριθούν ικανοποιητικά, θα εφαρμοστεί ευρύτερα σε μόνιμη βάση από τον Ιούνιο.

Ο πελάτης θα αγοράζει τη νέα, βιοσιασπώμενη σακούλα σε τιμή κόστους, δήλωσαν οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ, χωρίς να προσδιορίσουν το ακριβές ποσό. Οι σακούλες θα είναι πολλών χρήσεων.

Η πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων εντάσσεται στις προσπάθειες του C40, ενός δικτύου μεγάλων πόλεων σε όλο τον κόσμο που δεσμεύτηκαν να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή σε συνεργασία με την πρωτοβουλία του Αμερικανού πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Περίπου ένα δισεκατομμύριο πλαστικές σακούλες εκτιμάται ότι καταλήγουν κάθε χρόνο στις ελληνικές χωματερές.

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008

Δεκατέσσερα επιπλέον χρόνια ζωής με τέσσερις απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής

Τέσσερις απλές αλλαγές του τρόπου ζωής -κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο, συστηματική άσκηση, διακοπή του καπνίσματος, κατανάλωση πέντε γευμάτων φρούτων και λαχανικών ημερησίως- χαρίζουν 14 επιπλέον χρόνια στα άτομα που τις υιοθετούν σε σύγκριση με όσους δεν ακολουθούν αυτού του τύπου τις απλές αλλά ζωτικής σημασίας συστάσεις.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Βρετανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του βρετανικού Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου, οι οποίοι για πρώτη φορά μέτρησαν τη συνδυαστική επίδραση διαφορετικών γνωστών παραγόντων, οι οποίοι έχουν αποδειχθεί από πλήθος ερευνών ότι επηρεάζουν θετικά το προσδόκιμο ζωής.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο έντυπο ΡLoS Μedicine στηρίζεται σε μελέτη 20.000 υγιών ανδρών και γυναικών, ηλικίας 45 ως 79 ετών στη Βρετανία, η οποία διήρκεσε μεταξύ 1993 και 2006. Διαπίστωσαν ότι ένα άτομο που δεν ακολουθούσε τις τέσσερις απλές συστάσεις υγιεινής ζωής αντιμετώπιζε τον ίδιο κίνδυνο θανάτου με ένα άτομο που τις ακολουθούσε αλλά ήταν 14 χρόνια γηραιότερο.

Τα αποτελέσματα δεν δείχνουν να επηρεάζονται από παράγοντες όπως το βάρος του ανθρώπου ή η οικονομική του κατάσταση. Αυτό, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, σημαίνει ότι «μεγάλο μέρος του πληθυσμού μπορεί να επωφεληθεί από τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχουν στην υγεία αυτές οι μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής.»