Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Τέλος στη μεταφορά λιγνίτη ζητά η Τίνα Μπιρμπίλη


Τον περιορισμό της λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ Πτολεμαΐδας ζήτησε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Με επιστολή που έστειλε στη ΔΕΗ, η υπουργός ζητά από την επιχείρηση να μειώσει τα φορτία στις μονάδες και να σταματήσουν οι μεταφορές λιγνίτη και τέφρας στα ορυχεία, καθώς, λόγω της άπνοιας και της ατμοσφαιρικής αναστροφής, αυξήθηκε η ρύπανση λόγω σωματιδίων.

Η κα Μπιρμπίλη, τόνισε ότι η επίλυση του περιβαλλοντικού προβλήματος της περιοχής συνιστά προτεραιότητα στο δράσεων για πράσινη ανάπτυξη. «Είναι δεδομένη η θέση του υπουργείου για μετάβαση στην εποχή της ενέργειας χαμηλών ή και μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», πρόσθεσε. Αξίζει να σημειωθεί, ότι εδώ και δέκα ημέρες η ΔΕΗ προχώρησε σε εκτεταμένη περικοπή φορτίων των λιγνιτικών μονάδων της, τα οποία υποκαθιστά με φορτία από τις υδροηλεκτρικές μονάδες. Η συγκεκριμένη ενέργεια βοηθά και στην αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων, καθώς οι λίμνες των υδροηλεκτρικών που υπάρχουν στην περιοχή έχουν μεγάλες ποσότητες νερού.

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Μια Γη δεν είναι αρκετή


Ο πλανήτης χρειάζεται 18 μήνες για να αναπαράγει τους πόρους που οι άνθρωποι καταναλώνουν σε ένα χρόνο, σύμφωνα με μελέτη αμερικανικής ανεξάρτητης ερευνητικής ομάδας.

Σύμφωνα με στοιχεία από περίπου εκατό χώρες, οι άνθρωποι καταναλώνουν τους πόρους και παράγουν διοξείδιο του άνθρακα με ρυθμό 44% ταχύτερο από αυτόν που η Γη μπορεί να ανανεώσει και να απορροφήσει.

Στη μελέτη αποτυπώνονται και οι μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα ως προς την οικολογική συμπεριφορά των ανθρώπων.

Οι συγγραφείς της μελέτης υπολόγισαν ότι αν όλοι οι κάτοικοι της Γης ζούσαν όπως ο μέσος Αμερικανός, θα χρειάζονταν πέντε πλανήτες για να αναπαραχθούν οι πηγές ενέργειας και τροφίμων που καταναλώθηκαν και για να απορροφηθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Σε περίπτωση που ζούσαν όπως ο μέσος Ευρωπαίος θα ήταν αναγκαίοι δυόμιση πλανήτες.

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Περιβάλλον στην Ελλάδα: Τα καλά και τα κακά νέα


Επιδείνωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και αυξημένος κίνδυνος ερημοποίησης σε 15.000 τ.χλμ. της ελληνικής επικράτειας, είναι το πόρισμα της πρώτης έκθεσης που εκπόνησε το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης. Η έκθεση αναφέρει προβλήματα, όπως τα αιωρούμενα σωματίδια που αυξάνονται σταθερά στις μεγάλες πόλεις, τις λίμνες και τα ποτάμια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ευτροφισμού ή ακαταλληλότητας των νερών και τις πιέσεις που δέχονται οι υγρότοποι στα ελληνικά νησιά.

Ωστόσο, τα νέα δεν είναι μόνον αρνητικά. Το ποσοστό της ανακύκλωσης αυξάνεται, περισσότεροι βιολογικοί καθαρισμοί τοποθετούνται, ενώ έχουμε κατορθώσει να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 1% τα τελευταία χρόνια, κυρίως χάρη στη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Απάθεια απέναντι στην κλιματική αλλαγή



Στην Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία, αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών που δεν θεωρούν φλέγον πρόβλημα την κλιματική αλλαγή


Όλο και λιγότεροι πολίτες των βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών δείχνουν απάθεια όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ερευνητικού Κέντρου Pew, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, παρόλο που θεωρητικά θα περίμενε κανείς οι ψηφοφόροι σε όλο τον κόσμο να ασκούν πίεση στους ηγέτες τους για να λάβουν τολμηρές αποφάσεις, ενόψει της συνόδου της Κοπεγχάγης.

Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, από τον Απρίλιο του 2008, το ποσοστό των Αμερικανών που πιστεύουν ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη έχει μειωθεί σε 57% από 71%.

Το ποσοστό που θεωρεί ότι για την άνοδο της θερμοκρασίας ευθύνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει επίσης μειωθεί την ίδια περίοδο από 47% σε 36%.

H άνοδος του σκεπτικισμού είναι εμφανής σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού, αλλά είναι ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των Ρεπουμπλικανών. Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί (57%) θεωρούν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ μεταξύ των μετριοπαθών και φιλελεύθερων Ρεπουμπλικανών εκείνοι που πιστεύουν στην ύπαρξη του φαινομένου αυτού έχουν μειωθεί από 69% σε 41%. Μόνο δύο ομάδες εμφανίζονται πιο ανήσυχες για τις κλιματικές αλλαγές: οι φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί και οι ψηφοφόροι κάτω των 30.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή έχει γίνει άλλο ένα ζήτημα που διχάζει τους Αμερικανούς: όπως και στην περίπτωση των αμβλώσεων και της θανατικής ποινής, το κάθε στρατόπεδο θεωρεί ότι το αντίπαλο δεν κάνει απλώς λάθος, αλλά έχει κακές προθέσεις. Κι αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από εκείνο που χρειάζεται ένας πρόεδρος για να πείσει τη χώρα του ότι πρέπει να κάνει θυσίες στο όνομα της ευημερίας.

Στην Ευρώπη, που είναι σαφώς πιο «πράσινη» από την Αμερική, η οικονομική κρίση έχει εκτοπίσει την κλιματική αλλαγή από το μυαλό των ψηφοφόρων. Μια δημοσκόπηση που έδωσε στη δημοσιότητα τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε ότι το ποσοστό των πολιτών της ΕΕ που θεωρούν σημαντικότερο πρόβλημα του πλανήτη την κλιματική αλλαγή έχει μειωθεί σε 50% από 62% την άνοιξη του 2008. Την ίδια ώρα, το ποσοστό εκείνων που θεωρούν σημαντικότερο πρόβλημα την ύφεση έχει αυξηθεί από 24% σε 52%.

Μια ακόμη μεγαλύτερη στροφή προς τον σκεπτικισμό σημειώνεται και στην Αυστραλία, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης των Εργατικών να στρέψουν τη χώρα προς μια πράσινη κατεύθυνση. Μια δημοσκόπηση που δημοσίευσε τον Ιούλιο το Lowly Institute έδειξε ότι το ποσοστό των πολιτών που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ένα σημαντικό κόστος για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει μειωθεί σε 48%, έναντι 60% το 2008 και 68% το 2006.