Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Η. Διώτη: Το περιβάλλον αποτελεί αναπαλλοτρίωτο, συλλογικό πόρο της κοινωνίας

Την ανάγκη επανεξέτασης της άρρηκτα δεμένης μοίρας μας με τη φύση και την ποιότητα του περιβάλλοντος, υπογραμμίζει η Ηρώ Διώτη με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι στην Ελλάδα, μετά τα μνημονιακά χρόνια, περιβαλλοντικά και οικολογικά υπήρξε τρομακτική επιδείνωση από το ξήλωμα κάθε προστατευτικής για το περιβάλλον νομοθεσίας και την εξυπηρέτηση άπληστων διεκδικήσεων επιχειρηματιών. Υπογραμμίζει δε πως ως κυβέρνηση της Αριστεράς "έχουμε το καθήκον και προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτή την πορεία και σε αυτούς τους τομείς".
Ολόκληρη η δήλωση της Ηρώς Διώτη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος:
Σήμερα 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, οφείλουμε να ξανασυλλογιστούμε την άρρηκτα δεμένη μοίρα μας με τη φύση, την ποιότητα του περιβάλλοντος, τη συνύπαρξη με όλα τα έμβια όντα, τη διαχείριση των φυσικών πόρων προς όφελος όλων και για την πρόσβαση όλων σε αυτούς. Η οικολογική κρίση και η κλιματική αλλαγή είναι συνθήκες που αλλάζουν βίαια τις ζωές των ανθρώπων και την κατάσταση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε. Πέρα από κάθε αμφιβολία, οι φτωχοί άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη αλλά και στην χώρα μας είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την επιδείνωση των συνθηκών και αυτοί που αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση στις ζωές τους.
Το κυρίαρχο μέχρι σήμερα πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης, σε συνθήκες ακραίου νεοφιλελευθερισμού, δεν μπόρεσε φυσικά να καλύψει βασικές ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που στη χώρα μας συνέβη μια ιστορική αλλαγή στις εκλογές της 25ης Γενάρη.
Η διέξοδος από αυτή τη σύνθετη οικονομική, κοινωνική και οικολογική κρίση μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από ένα συνειδητό και συνολικό κοινωνικοπολιτικό αναπροσανατολισμό και σ' αυτή την ρότα πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς ενδοιασμούς.
Στην χώρα μας μετά τα μνημονιακά χρόνια που προηγήθηκαν, περιβαλλοντικά και οικολογικά υπήρξε τρομακτική επιδείνωση από την εγκατάλειψη, από το ξήλωμα κάθε προστατευτικής για το περιβάλλον νομοθεσίας, από την εξυπηρέτηση άπληστων διεκδικήσεων επιχειρηματιών, από τις πρόχειρες και άνευ σχεδίου υποτιθέμενες επενδύσεις σε πολλούς τομείς όπως η ενέργεια κ.α. Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών ήταν όχι μόνο ανάπτυξη να μην υπάρχει, αλλά να αποστερηθεί η κοινωνία βασικών πόρων για την ανάπτυξή της και την ευημερία της.
Ως κυβέρνηση της Αριστεράς έχουμε το καθήκον και προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτή την πορεία και σε αυτούς τους τομείς. Για μας, το περιβάλλον αποτελεί αναπαλλοτρίωτο, συλλογικό πόρο της κοινωνίας.
 

Χιλιάδες «κλικ» για το περιβάλλον

η μεγάλη καταστροφή που έχει συντελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και τις πρώτες καλές πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος, που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στη Νότιο Αμερική, κατέγραψαν με χιλιάδες φωτογραφίες, εκθέσεις και διαλέξεις τα μέλη της ελληνικής ΜΚΟ Green Project.

Χιλιάδες «κλικ» για το περιβάλλον
Σε ένα μαραθώνιο οδοιπορικό διάρκειας 52 ημερών, τα μέλη της οργάνωσης διένυσαν 17.000 χιλιόμετρα σε οκτώ χώρες και επισκέφθηκαν όλα τα σημεία της ηπείρου με περιβαλλοντικό ενδιαφέρον για να καταγράψουν τα δισεπίλυτα προβλήματα που έχει προκαλέσει η ανεξέλεγκτη παρέμβαση του ανθρώπου και να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες στο θέμα της προστασίας του πλανήτη. Βασικό θέμα του ταξιδιού, που έγινε πέρυσι το καλοκαίρι, ήταν η γεωποικιλότητα στη βιοποικιλότητα, καθώς η Νότιος Αμερική είναι μία από τις πλουσιότερες περιοχές σε γεωλογικά στοιχεία, με σημαντικά κοιτάσματα και εναλλαγές τοπίων, ενώ ταυτόχρονα φιλοξενεί μια τεράστια ποικιλία φυτών και ζώων.
Το οδοιπορικό των μελών του Green Project επιβεβαίωσε σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση της καταστροφής και της υποβάθμισης που εισπράττουν όσοι παρακολουθούν τα περιβαλλοντικά θέματα από μακριά. Οι φυσικοί πόροι της Νοτίου Αμερικής εξαντλούνται λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας και οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή είναι πλέον φανερές. Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου εξαφανίζεται και τα νερά του ποταμού έχουν μολυνθεί από το πετρέλαιο. Το νέφος στη Λίμα, την πρωτεύουσα του Περού, είναι τόσο πυκνό που κόβεται με το μαχαίρι, ενώ ο παγετώνας Περίτο Μορένο στις Ανδεις, ο οποίος προστατεύεται από την UNESCO, λιώνει πλέον πιο γρήγορα από όσο σχηματίζεται. «Η πραγματικότητα είναι χειρότερη από ό,τι την είχαμε φανταστεί στον Αμαζόνιο και σε κάποια άλλα σημεία της Νοτίου Αμερικής. Είναι διαφορετικό να βλέπεις κάποια πράγματα στην τηλεόραση και διαφορετικό να τα ζεις. Λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης αυτός ο τόσο πλούσιος τόπος υποβαθμίζεται συνεχώς», λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Green Project Ιωάννης Τζώρτζης.
Τα μέλη του Green Project δεν γύρισαν, πάντως, από το ταξίδι τους φέρνοντας μόνο άσχημα νέα. Είδαν και τις μεθόδους που έχουν υιοθετηθεί από τις κυβερνήσεις των χωρών για να παράγουν ενέργεια με τρόπους φιλικούς προς το περιβάλλον. Ο κ. Τζώρτζης εντυπωσιάστηκε από την ιδέα των Κολομβιανών να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από τους κεραυνούς και από τα φωτοβολταϊκά που έχουν τοποθετηθεί στα, φτιαγμένα από καλάμια, τεχνητά νησιά Ούρος στη λίμνη Τιτικάκα. «Από τη μια πλευρά οι χώρες αυτές πρέπει να σεβαστούν τους περιβαλλοντικούς πνεύμονες τους και από την άλλη έχουν τεράστιους πληθυσμούς να θρέψουν, οπότε πρέπει να βοηθηθούν από τις ανεπτυγμένες χώρες για να μη χρειαστεί να εξαντλήσουν τους φυσικούς πόρους τους. Το καλό είναι ότι έχει αρχίσει η προσπάθεια να σταματήσουν οι γρήγοροι ρυθμοί με τους οποίους γίνεται η εκμετάλλευση στον Αμαζόνιο, ενώ έχει ξεκινήσει και η γενικότερη συζήτηση για το περιβάλλον, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο φυσικός πλούτος είναι ελκυστικός και για τον τουρισμό», λέει.
<p>  Τα μέλη του Green Project στη λίμνη Ουγιούνι στη Βολιβία. Είναι η μεγαλύτερη λίμνη αλατιού στον κόσμο και το οικοσύστημά της αναμένεται να απειληθεί από τις εξορύξεις που θα γίνουν για την εκμετά
Τα μέλη του Green Project στη λίμνη Ουγιούνι στη Βολιβία. Είναι η μεγαλύτερη λίμνη αλατιού στον κόσμο και το οικοσύστημά της αναμένεται να απειληθεί από τις εξορύξεις που θα γίνουν για την εκμετάλλευση πλούσιων κοιτασμάτων λιθίου
Κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού τους, τα μέλη του Green Project παρουσίασαν μια κινητή έκθεση φωτογραφίας και έδωσαν διαλέξεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Κίτο, στην Μπογκοτά, στη Λα Παζ, στην Μπραζίλια, στο Μοντεβιδέο και στο Μπουένος Αϊρες.
  Τα νησιά της λίμνης Τιτικάκα, στα οποία κατοικεί η φυλή Ούρος, είναι τεχνητά και κατασκευασμένα από καλάμι. Η κυβέρνηση του Περού αποφάσισε να εκμεταλλευτεί με θετικό τρόπο το φυσικό περιβάλλον τοπο


Τα νησιά της λίμνης Τιτικάκα, στα οποία κατοικεί η φυλή Ούρος, είναι τεχνητά και κατασκευασμένα από καλάμι. Η κυβέρνηση του Περού αποφάσισε να εκμεταλλευτεί με θετικό τρόπο το φυσικό περιβάλλον τοποθετώντας φωτοβολταϊκά στις καλύβες και τις ελεύθερες εκτάσεις των νησιών
Τα συμπεράσματα των μελών του Green Project από το ταξίδι στη Νότιο Αμερική παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα που συνδιοργανώθηκε με την Ελληνική Επιτροπή της UNESCO για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η ημερίδα, με θέμα «Προκλήσεις για την Ελλάδα και ευκαιρίες για ένα βιώσιμο μέλλον», άρχισε στις 12 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο «Κρανιδιώτης» του υπουργείου Εξωτερικών και ολοκληρώθηκε στις 8 το βράδυ με τα εγκαίνια της έκθεσης περιβαλλοντικής φωτογραφίας «Green Project στη Νότιο Αμερική. Ενα οδοιπορικό», που φιλοξενείται στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.