Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Συνεχείς οι αποκολλήσεις παγόβουνων στην Αρκτική



Τεράστιο τμήμα υφαλοκρηπίδας αποκολλήθηκε από το νησί Έλλεσμερε στην Αρκτική και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο.
Το τεράστιο παγόβουνο Markham των 50 τετρ. χιλιομέτρων, που για χιλιάδες χρόνια άντεξε στις κλιματικές αλλαγές του πλανήτη, αποκολλήθηκε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της μεταβολής των θαλασσίων υδάτων, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Οι αλλαγές αυτές είναι μη αναστρέψιμες υπό τις σημερινές κλιματικές συνθήκες» δήλωσε ο δρ. Ντέρεκ Μίλλερ του Πανεπιστημίου Τρεντ, συμπληρώνοντας ότι «τα σημαντικά αυτά κλιματικά φαινόμενα υπογραμμίζουν τη σφοδρότητα των αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στον Αρκτικό κύκλο».
Την ίδια τύχη με το παγόβουνο Markham είχαν στο παρελθόν κι άλλα τμήματα του παγωμένου Βόρειου Πόλου, όπως τα παγόβουνα Serson και Ward Hunt, ενώ τα τελευταία 100 χρόνια έχει παρατηρηθεί υποχώρηση των επιπέδων του πάγου κατά 90%. Το μεγαλύτερο τμήμα στην περιοχή χάθηκε μέσα σε 20 χρόνια, κατά τη θερμή περίοδο των δεκαετιών του 30-40.
Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, οι σημερινές τιμές των θερμοκρασιών στην Αρκτική ξεπερνούν ακόμη και εκείνες του 30 και προειδοποιούν ότι το λιώσιμο των πάγων θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ταχύτητα.
Τα αποτελέσματα από τη μείωση του πάγου στον αρκτικό κύκλο θα έχει παγκόσμια καταστροφικά αποτελέσματα, καθώς η Γη θα μείνει εκτεθειμένη στον Ήλιο και θα αδυνατεί να ελέγχει τη θερμοκρασία του κλίματος του πλανήτη.

Νέα εκτίμηση για την άνοδο της στάθμης των νερών



Μια πιο συντηρητική εκτίμηση –σε σχέση με πολλές άλλες– για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών φέρνει στην επιφάνεια έρευνα που πραγματοποίησαν τα πανεπιστήμια του Colorado και της Montana.
Σύμφωνα με την νέα έρευνα, μέχρι το 2100 η στάθμη θα αυξηθεί μέχρι και 2 μέτρα, ωστόσο επισημαίνουν ότι και αυτή η προοπτική δεν κάνει την κατάσταση λιγότερο ανησυχητική.
Οι επιστήμονες έχουν οδηγηθεί στο νέο συμπέρασμα εξετάζοντας το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας, των μικρότερων παγετώνων, καθώς επίσης και την άνοδο της στάθμης λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του νερού.
Ο Tad Pfeffer, από το Ινστιτούτο Αρκτικής και Αλπικής Έρευνας του πανεπιστημίου του Colorado , του οποίου η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, επισημαίνει ωστόσο ότι υπάρχει και ένας αστάθμητος παράγοντας που δεν έχει ληφθεί υπ’ όψη από την έρευνα. Πρόκειται για τη «δυναμική» των πάγων που δεν λιώνουν αλλά που κομμάτια τους αποσπώνται από το μεγάλο σώμα πάγου και φεύγουν προς τον ωκεανό.
Η έρευνα του Pfeffer ανήκει στις «αισιόδοξες», όμως πολλές άλλες έρευνες έχουν εκτιμήσει ότι η στάθμη του νερού στον πλανήτη θα ανέβει μέχρι και έξι μέτρα, μέχρι το τέλος του αιώνα.
Ο Pfeffer θεωρεί ότι αυτές οι εκτιμήσεις δεν έχουν ρεαλιστική βάση, όμως οι προβλέψεις του για το τι θα σημαίνει ακόμη και η δική του συντηρητική εκτίμηση, κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι. Μία αύξηση μέχρι 2 μέτρα θα έφερνε μεγάλες καταστροφές σε παράκτιες περιοχές, όπου κατοικούν εκατομμύρια ανθρώπων.
Για παράδειγμα περιοχές του Μπαγκλαντές, της Κίνας και άλλων χωρών θα υπέφεραν σοβαρό πλήγμα, ενώ παραθαλάσσιες πόλεις όπως η Νέα Ορλεάνη, το Άμστερνταμ και η Βενετία θα «πνίγονταν».
Μιλώντας στο Reuters, o Pfeffer σημείωσε ότι «μέρη του Τρίτου Κόσμου, όπου ζουν και καλλιεργούν τροφή, μεγάλοι πληθυσμοί, θα είναι εκείνα που θα υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες».

Αφαιρέθηκαν 14 “γαλάζιες σημαίες”



Επιδείνωση στην φροντίδα προς το περιβάλλον και τους λουόμενους από του αρμόδιους σηματοδοτεί η αφαίρεση 14 «γαλάζιων σημαιών» από ισάριθμες ελληνικές παραλίες.
Η απόφαση για την αφαίρεση, ήρθε μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν επιθεωρητές του προγράμματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Στις παραλίες διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις στην παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και τους επισκέπτες και γενικότερα έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους των διαχειριστών, για την τήρηση κανόνων καθαριότητας, για ελλείψεις στην καθαριότητα, στην πληροφόρηση του κοινού, στην προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου.
Οι παραλίες από τις οποίες αφαιρέθηκαν οι «γαλάζιες σημαίες» είναι οι εξής:
- Αντρίνα - Σκόπελος Μαγνησίας
- Παπά Νερό, Νταμούχαρη, Μυλοπόταμος και Αγ. Ιωάννης - Μούρεσι Μαγνησίας
- Μαλάκι - Αρτέμιδα Μαγνησίας
- Κοκκώνι - Βέλο Κορινθίας
- Τροκαντερό - Ιτέα Φωκίδας
- Αγ. Γαβριήλ/Ψαλίδι και Κρητικά 3/Μπαρμπαγιάννης - Κω Δωδεκανήσου
- Ορνός - Μύκονος Κυκλάδων
- Καρφάς, Αγ. Φωτεινή και Μέγας Λιμνιώνας - Άγιος Μηνάς Χίου

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Σε καλό δρόμο φαίνεται να οδεύει η Ελλάδα στον τομέα της ανακύκλωσης


Με ολοένα και γοργότερους ρυθμούς «τρέχει» η ανακύκλωση στην Ελλάδα και η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας στον συγκεκριμένο τομέα κρίνεται ικανοποιητική έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.
Τα παραπάνω τόνισε ο τέως πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Θεμιστοκλής Λέκκας, στη διάρκεια ομιλίας του στο ECO Forum: Δημόσιες Αρχές και Περιβάλλον, που διοργανώνει η Helexpo, στο πλαίσιο της 73ης ΔΕΘ.Φέτος, υπολογίζεται να αξιοποιηθεί στην Ελλάδα ποσοστό 40% των υλικών συσκευασίας, ήτοι 400.000 τόνοι, από το 1 εκατ. τόνους που απορρίπτονται, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός έφθασε τους 340.000 τόνους, τόνισε ο κ. Λέκκας.
Υπενθύμισε ότι στόχος της ΕΕ είναι το 2011 να αξιοποιείται στη χώρα μας το 60% των υλικών συσκευασίας, με το 55% να πηγαίνει για ανακύκλωση και το υπόλοιπο 5% να διατίθεται για ενεργειακή αξιοποίηση. Διευκρίνισε ότι υπάρχουν σκέψεις το ποσοστό του 5% να αυξηθεί.Αναφορικά με την ανακύκλωση πλαστικού στην Ελλάδα, ο κ. Λέκκας επεσήμανε ότι φέτος υπολογίζεται να ανακυκλωθούν 16,5 χιλιάδες τόνοι, έναντι μόλις 5,6 χιλιάδων πέρυσι, ενώ υπενθύμισε ότι στόχος είναι το συγκεκριμένος αριθμός να φθάσει σε 45.000 τόνους το 2012.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε χρόνο κυκλοφορούν στην αγορά 47,7 εκατ. τόνοι πλαστικού, με το 37% να είναι υλικά συσκευασίας, εκ των οποίων οι 19 εκατ. τόνοι πάνε στα σκουπίδια. Από αυτούς τους 19 εκατ. τόνους, οι 9 εκατ. τόνοι ανακτώνται και οι υπόλοιποι 10 εκατ. τόνοι απορρίπτονται. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι το 7% της συνολικής πετρελαϊκής παραγωγής χρησιμοποιείται για παραγωγή πλαστικών και ότι σε κάποιες κατηγορίες πλαστικών η ανακύκλωσή τους απαιτεί περισσότερη ενέργεια από αυτήν που χρειάζεται για να παραχθούν.
Πρόσθεσε δε ότι η θερμική αξία του πλαστικού είναι περίπου ίση με το φυσικό αέριο και μεγαλύτερη από αυτήν του πετρελαίου. Στο πλαίσιο αυτό είπε, ότι η καύση των πλαστικών εξοικονομεί εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ενέργεια και πιθανώς έτσι να συμβάλλει στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Στο ποσό των 48-50 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις που έγιναν την τελευταία πενταετία στην ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας στη χώρα μας, τόνισε κατά την ομιλία του ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), Γιάννης Ραζής.Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι φέτος υπολογίζεται πως η ανακύκλωση της ΕΕΑΑ θα καλύψει 7 εκατ. κατοίκους, με 500 συμβεβλημένους δήμους, 19 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), 75.000 κάδους, 250 οχήματα και 750 θέσεις εργασίας.