Τεράστιο τμήμα υφαλοκρηπίδας αποκολλήθηκε από το νησί Έλλεσμερε στην Αρκτική και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο.
Το τεράστιο παγόβουνο Markham των 50 τετρ. χιλιομέτρων, που για χιλιάδες χρόνια άντεξε στις κλιματικές αλλαγές του πλανήτη, αποκολλήθηκε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της μεταβολής των θαλασσίων υδάτων, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Οι αλλαγές αυτές είναι μη αναστρέψιμες υπό τις σημερινές κλιματικές συνθήκες» δήλωσε ο δρ. Ντέρεκ Μίλλερ του Πανεπιστημίου Τρεντ, συμπληρώνοντας ότι «τα σημαντικά αυτά κλιματικά φαινόμενα υπογραμμίζουν τη σφοδρότητα των αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στον Αρκτικό κύκλο».
Την ίδια τύχη με το παγόβουνο Markham είχαν στο παρελθόν κι άλλα τμήματα του παγωμένου Βόρειου Πόλου, όπως τα παγόβουνα Serson και Ward Hunt, ενώ τα τελευταία 100 χρόνια έχει παρατηρηθεί υποχώρηση των επιπέδων του πάγου κατά 90%. Το μεγαλύτερο τμήμα στην περιοχή χάθηκε μέσα σε 20 χρόνια, κατά τη θερμή περίοδο των δεκαετιών του 30-40.
Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, οι σημερινές τιμές των θερμοκρασιών στην Αρκτική ξεπερνούν ακόμη και εκείνες του 30 και προειδοποιούν ότι το λιώσιμο των πάγων θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ταχύτητα.
Τα αποτελέσματα από τη μείωση του πάγου στον αρκτικό κύκλο θα έχει παγκόσμια καταστροφικά αποτελέσματα, καθώς η Γη θα μείνει εκτεθειμένη στον Ήλιο και θα αδυνατεί να ελέγχει τη θερμοκρασία του κλίματος του πλανήτη.