Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009
Ενέργεια από βιομάζα στα Γρεβενά
Ειδικότερα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία έξω από την πόλη των Γρεβενών μίας μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιομάζα που θα εισάγεται από χώρες των Βαλκανίων. Παράλληλα δημιουργούνται νέες προοπτικές για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής βιομάζας και την ευρύτερη καλλιέργεια ενεργειακών φυτών που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πιλοτικό στάδιο.
Το καλοκαίρι η μονάδα θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια που θα πωλείται στη ΔΕΗ και τον ερχόμενο χειμώνα θερμική ενέργεια που θα διοχετεύεται μέσω ιδιόκτητου δικτύου στα δημοτικά κτίρια και σε κατοικίες.
Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ – ΜΠΕ του δημάρχου Γρεβενών Γιώργου Νούτσου, «η επένδυση – ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ – έχει λάβει το ‘πράσινο φως’ από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η μείωση του κόστους θέρμανσης για τους κατοίκους των Γρεβενών, η εξοικονόμηση περίπου 500.000 ευρώ το χρόνο για το Δήμο, η μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος που θα προκύψει από τον περιορισμό της χρήσης των καυστήρων πετρελαίου και βέβαια η χρήση της φιλικής προς το περιβάλλον βιομάζας.
Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009
Δάση σβήστηκαν από το χάρτη
Δεν υπάρχουν πια στον ελληνικό χάρτη το 10% των κονοφόρων δασών και το 3% των πλατύφυλλων, σύμφωνα με έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Η έρευνα διεξήχθη από το 1987 έως το 2007 και την παρουσιάζει η εφημερίδα "Καθημερινή".
Στην έρευνα δε συνυπολογίζονται οι καταστροφικές πυρκαγιές των δύο τελευταίων ετών.
Όπως τονίζεται στην "Καθημερινή", την κατάσταση των ελληνικών δασών αποκαλύπτουν 54 δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν από δορυφόρο της ΝASA. Οι εικόνες αυτές βρίσκονται εδώ και περίπου δύο χρόνια στα χέρια της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, που σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση Παγκόσμιο Ταμείο της Φύσης (WWF) υλοποιούν το πρόγραμμα "το μέλλον των δασών".
Οι φωτογραφίες συνολικά καλύπτουν έκταση είκοσι δύο εκταρίων, ενώ η καθεμιά απεικονίζει τμήματα 185 χιλιομέτρων.
Πάντως, οι φωτογραφίες αυτές αποκαλύπτουν και μερικά θετικά στοιχεία, καθώς καταγράφουν αύξηση της βλάστησης στη Ροδόπη, τον Έβρο, την Πίνδο, την Κέρκυρα και το Ηράκλειο Κρήτης.
Η ερευνητική ομάδα στο Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης συνεχίζει την επεξεργασία των δεδομένων, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους.
Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009
Καμπανάκι για το μέλλον της Γης
15 δισεκατομμύρια χρόνια έκανε το διοξείδιο του άνθρακα να συγκεντρωθεί στον πλανήτη σε ανάλογα μεγάλες ποσότητες του σήμερα, υποστηρίζουν επιστήμονες στην έρευνα που δημοσίευσε το περιοδικό Science.
Υπολογίζεται ότι το επίπεδο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα πριν από 15 δις έτη βρισκόταν στα 400 μέρη ανά εκατομμύριο ποσό εκτιμάται ότι στη σύγχρονη εποχή θα φτάσει σε 10 χρόνια από σήμερα.
Τα επίπεδα από πριν 20 εκατομμύρια χρόνια
Τα επίπεδα του διοξειδίου έχουν διακυμανθεί μεταξύ των 180 και των 300 μερών ανά εκατομμύριο κατά τα τελευταία 800.000 χρόνια - μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες, όταν λόγω της υπερθέρμανσης και της επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής η συγκέντρωση του διοξειδίου έχει αυξηθεί κατά πολύ πάνω από τα 300 μέρη ανά εκατ.
Οι επιστήμονες ήξεραν ότι τα σημερινά επίπεδα διοξειδίου δεν είχαν υπάρξει ξανά τόσο υψηλά κατά τα τελευταία 800.000 χρόνια, αλλά δεν περίμεναν ότι στην πραγματικότητα δεν είχαν υπάρξει καν τόσο υψηλά κατά τα τελευταία 15 εκατ. χρόνια τουλάχιστον!
Κατά τα τελευταία λίγα εκατομμύρια χρόνια, το διοξείδιο κυμαινόταν από 180 έως 280 μέρη ανά εκατ. ανάλογα με την εναλλαγή των ψυχρών παγετωνικών και των θερμότερων μεσοπαγετωνικών περιόδων.
Πριν από την εξάπλωση της Βιομηχανικής Επανάστασης μεταξύ του τέλους 19ου και της αρχής του 20ού αιώνα, το διοξείδιο βρισκόταν γύρω στα 280 μέρη ανά εκατ., ένα νούμερο που ουσιαστικά έμεινε σταθερό κατά την προηγούμενη χιλιετία. Μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση το διοξείδιο αυξάνεται συνεχώς.